ΧΑΡΙΣΜΑ

ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ: ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΜΙΑ ΑΠ’ΑΥΤΕΣ;

Έχει την αύρα του γνώριμου. Του οικείου. Αλλά και τη μαγεία του διαφορετικού. Του ιδιαίτερου. Ξέρει να σε κοιτάζει με ζεστασιά. Να σε κάνει να νοιώθεις εμπιστοσύνη. Να σου διηγείται εκπληκτικές ιστορίες! Με τρόπους μοναδικούς!

Κι έτσι, δίχως να το καταλάβεις, γοητεύεσαι. Θαμπώνεσαι από τη λάμψη και την ενέργεια. Αφήνεσαι να παρασυρθείς. Παραδίνεσαι νοερά. Σ’ αυτόν. Στον εμπνευστή. Στον αρχηγό. Στο χαρισματικό άνθρωπο. Σ’ εκείνον που όταν βρεθεί ανάμεσα στους πολλούς δεν αντέχεις να μην τον προσέξεις.

Από τους ευφυείς πολιτικούς ως τους πρωτότυπους καλλιτέχνες. Κι από τους θεραπευτές ως τους αγίους. Υπάρχουν πρόσωπα που κουβαλάν μαζί τους το.. ‘χάρισμα’.

ΛΑΜΠΕΡΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Ηθοποιοί εξέχουσας ομορφιάς όπως η Μέρλιν. Με τα κατακόκκινα χείλη και τις ξανθές μπούκλες. Δεν ήταν απλά μια ηθοποιός. Ήτανε σταρ. Που άφησε ανεξίτηλη την ομορφιά και την ιστορία της μέσα απ’ τον ίδιο τον εσκεμμένο θάνατό της.

Αθλητές με ειδικές δεξιότητες στον τομέα τους όπως ο Μέσι ή ο Ρονάλντο. Δεν είναι μόνο πετυχημένοι ποδοσφαιριστές. Ξέρουν να σαγηνεύουν με την εμφάνισή τους. Να προκαλούν με τις επιλογές στην προσωπική τους ζωή. Να γίνονται αντικείμενα ακραίου θαυμασμού από εκατομμύρια ακολούθους τους.

Ακόμη και επιχειρηματίες που ξεχωρίζουν για την εφευρετικότητα ή τη δυναμική τους όπως ο Ζουκενμπεργκ ή ο Στιβ Τζόμπς. Έχουν το κάτι παραπάνω.

Τι είναι όμως αυτό που τους κάνει τόσο ιδιαίτερους;

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΙΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ;

1.Το πάθος. Οι χαρισματικές προσωπικότητες ακτινοβολούν. Δείχνουν θετικότητα ακόμη κι αν δεν την πιστεύουν απόλυτα. Διεκδικούν παθιασμένα ένα κομμάτι της ζωής. Αφοσιώνονται λατρευτικά σ’ ένα σκοπό. Με αποτέλεσμα να διεγείρουν στους άλλους δυνατά συναισθήματα. Να τους εμπνέουν. Να τους προκαλούν να συμμετέχουν στο ίδιο όνειρο. Στην ίδια περιπέτεια.

2.Η αυτοπεποίθηση. Κανένας αληθινά χαρισματικός άνθρωπος δεν εκπέμπει στο περιβάλλον του μιζέρια ή ηττοπάθεια. Όχι. Δεν είναι φτιαγμένοι από άλλο υλικό. Έχουν αδυναμίες κι ανασφάλειες. Ωστόσο, δεν θα σου επιτρέψουν ποτέ να τις δεις. Θα σου δείξουν τη δύναμη και τις ικανότητές τους. Τα επιτεύγματα και τα οράματά τους. Θα κρύψουν καλά το φόβο κάτω απ’ τη βαθιά πίστη στον εαυτό τους. Θα σε κάνουν να αισθανθείς ότι έχεις απέναντί σου ένα ηγέτη που ξέρει πολύ καλά τι κάνει.

3.Η ικανότητα επιρροής. Η εμφάνιση και συμπεριφορά τους. Οι φιλοδοξίες και η δέσμευση στους στόχους τους. Η προσέγγισή τους απέναντι στους ανθρώπους και τον κόσμο. Και φυσικά η πειθώ τους. Λειτουργούν καταλυτικά. Κι έτσι παρασύρουν στο πέρασμά τους χιλιάδες ανθρώπους που τους μιμούνται , τους θαυμάζουν ή τους ακολουθούν.

4.Οι ιστορίες τους. Η παρακίνηση είναι μια σύνθετη υπόθεση. Κι αυτοί την ξέρουν καλά. Γνωρίζουν πώς να σου πουν μια μοναδική ιστορία. Που θα σε αγγίξει αλλά ταυτόχρονα θα σε σπρώξει να κινητοποιηθείς. Το χιούμορ. Οι μεταφορές. Οι συμβολισμοί. Τα ουσιαστικά νοήματα. Και φυσικά το συναίσθημα είναι μερικά από τα δυνατά όπλα τους.

5.Η εμπάθεια. Κι ενώ μπροστά σου έχεις έναν λαμπερό, εντυπωσιακό άνθρωπο. Κι ενώ νοιώθεις άκρατο θαυμασμό κι ενθουσιασμό για το πρόσωπό του. Ο ίδιος αυτός άνθρωπος σε κοιτά σαν να είσαι εσύ ο μοναδικός. Δείχνει προσιτός. Ανοιχτός. Αληθινός. Σ’ ακούει. Σε καταλαβαίνει. Σε κάνει να γελάς.

Ιδού το χάρισμα! Ένα κράμα γενετήσιων προσόντων κι εκπαίδευσης.

Κι αν εμείς οι υπόλοιποι δεν μπορούμε να είμαστε τόσο χαρισματικοί όσο εκείνοι ώστε να μαγεύουμε εκατοντάδες θαυμαστές. Μπορούμε σίγουρα να καλλιεργήσουμε τις δεξιότητές μας και να γίνουμε οι αξιοθαύμαστοι ήρωες της δικής μας ζωής! Ίσως τελικά αυτό να είναι και το πραγματικό χάρισμα.

Χρύσα Βοζίκη, Ψυχολόγος-Εκπαιδευτικός