ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ : ΠΟΣΗ ΨΥΧΗ ΘΥΣΙΑΖΟΥΝ ;

Δεν θα ξεχάσεις. Τα υγρά μάτια της μάνας σου. Το βιαστικό σημείωμα στο χέρι του πατέρα. Με οδηγίες για να μιλάτε απ’ το skype. Και να τον βλέπεις που και που. Γιατί τον λαχτάρησες. Το χτύπημα του αδερφού σου στην πλάτη. Την αγκαλιά της αδερφής σου. Πόσο σφιχτή Θεέ μου! Το φίλο να σου ψιθυρίζει ΄τα λέμε’ . Κι εσύ; Με το πόδι μπροστά και την καρδιά σου πίσω να περνάς το κατώφλι. Τίποτα δεν θα ‘ναι πια το ίδιο. Και το ξέρεις. Καλύτερο; Χειρότερο; Σίγουρα.. διαφορετικό.

Διαφορετικός είσαι κι εσύ εκεί που φτάνεις. Ξένος. Αμήχανος. Έχεις μέσα σου τη χαρά. Την αισιοδοξία. Για ένα μέλλον πιο φωτεινό. Για μια ξενιτιά προσωρινή. Μα η ελπίδα κοιμάται πλάι πλάι με το φόβο σου.

Του δίνεις ένα όνομα για να τον ξορκίσεις. ‘ Έλληνας του εξωτερικού’. Και μέσα σ’ εκείνο το ‘ Έλληνας ‘ χωράς όλα τα ζεστά καλοκαίρια σου στην πατρίδα. Όλους τους ανέμελους καφέδες στα στέκια των φίλων. Τα δυνατά γέλια. Τις πρώτες σου αγάπες. Τα ταπεράκια με τις πίτες της γιαγιάς. Τα μαλώματα με τη μάνα σου για τη ζακέτα που δε φόρεσες.

Σου λείπουν όλα.

Μήπως όμως σου λείπουν παραπάνω απ’ όσο αντέχει η ψυχή σου;

5 ΣΥΧΝΑ ΨΥΧΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΟΥΝ

Ο μεταναστευτικός πληθυσμός είναι αναμφισβήτητα ποικιλόμορφος. Άλλοι παλεύουν για την επιβίωση μακριά απ’ το κοινωνικοπολιτικό χάος της πατρίδας τους. Άλλοι αποδημούν με στόχο τις μακρόχρονες σπουδές. Κι άλλοι φεύγουν για να διεκδικήσουν ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον.

Κάποιοι από αυτούς θα πετύχουν την πολυπόθητη προσαρμογή. Υπάρχουν όμως κι αρκετοί που θα βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο μιας σοβαρής ψυχικής νόσου.

Οι συχνότερα διαγνωσμένες ψυχικές διαταραχές σε μετανάστες είναι :

-Οι αγχώδεις διαταραχές και κυρίως η Διαταραχή μετατραυματικού στρες

-Οι διαταραχές διάθεσης

-Οι σωματόμορφες διαταραχές

-Οι ψυχωσικές διαταραχές

-Οι διαταραχές σχετισμένες με τη χρήση ουσιών.

Ενώ, χωριστή κατηγορία αποτελεί το.. σύνδρομο του Οδυσσέα.

ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ

Είναι εμπνευσμένο απ’ τον πολύπαθο Οδυσσέα. Το μυθικό ήρωα που περιπλανήθηκε για χρόνια μακριά απ’ την πατρίδα του. Επινοήθηκε για να δηλώσει την εμπειρία ακραίου άγχους που βιώνουν οι.. ξενιτεμένοι.

Ένα σύνολο συμπτωμάτων που χαρακτηρίζει αποκλειστικά τους σύγχρονους μετανάστες. Κυρίως εκείνους που εγκατέλειψαν απρόθυμα τον τόπο καταγωγής τους.

Τι είναι όμως εκείνο που το προκαλεί;

Η μοναξιά, η θλίψη για την αποτυχία του πλάνου μετανάστευσης, η αγωνία για επιβίωση αλλά και ο φόβος για το ανασφαλές μέλλον είναι οι συχνότερες γενεσιουργές αιτίες.

Πως θα το αναγνωρίσεις  ;

Τα συνηθέστερα συμπτώματά του είναι : κλάμα, θλίψη, ενοχή, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ανηδονία, μειωμένη λίμπιντο, απώλεια ή αύξηση βάρους, αυτοκτονικές ιδέες, ένταση, υπερβολικές ανησυχίες, ευερεθιστότητα, αϋπνία, πονοκέφαλος, εξάντληση, μυοσκελετικοί πόνοι, μνημονικά κενά, χρονικός και τοπικός αποπροσανατολισμός.

Πως θα καταλάβεις τι το συντηρεί;

Παράγοντες συντήρησης του προβλήματος  αποτελούν : το πολλαπλό στρες όχι σε έναν αλλά σε πολλούς τομείς, η εκτεταμένη χρονική διάρκεια και η ένταση του άγχους, η έλλειψη της αίσθησης ελέγχου, η απουσία υποστηρικτικών δικτύων, η ίδια η συμπτωματολογία που αναχαιτίζει την προσαρμογή του ατόμου αλλά και η δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας.

Τι πρέπει να κάνεις γι’ αυτό;

Το σύνδρομο δεν σηματοδοτεί ότι το άτομο πάσχει από μια ψυχική νόσο αλλά αποτελεί το ίδιο ένα πρώιμο σύμπτωμα. Μια προειδοποίηση ότι είμαστε ευάλωτοι στην ασθένεια και πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια το συντομότερο δυνατό.

Αν η πίεση που νοιώθεις μακρία απ’ την οικογένειά σου και τη χώρα σου, έχει γίνει για σένα τοξική. Μη διστάσεις να απευθυνθείς σ’ έναν ειδικό. Η Ιθάκη σε περιμένει.

Χρύσα Βοζίκη, Ψυχολόγος-Εκπαιδευτικός