ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ

ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ : ΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ;

Θα τον ξεχωρίσεις εύκολα μέσα στο πλήθος. Είναι αυτός που βρίσκεται σκυμμένος στην όχθη του ποταμού. Που χαζεύει ασταμάτητα, γεμάτος υπερηφάνεια, το είδωλό του στο καθρέφτισμα των νερών. Είναι εκείνος που καμαρώνει διαρκώς για τα σωματικά και τα πνευματικά του κάλλη. Που θα προβάλει σε κάθε ευκαιρία τα ταλέντα και τις επιδόσεις του. Και που πολύ λίγο θα ενδιαφερθεί για τις δικές σου βαθύτερες ανάγκες κι επιθυμίες.

Δε θα διστάσει να σε προσβάλλει. Να σε μειώσει. Να σε χειριστεί. Να σ’ εκμεταλλευτεί. Αρκεί να πετύχει τον πολυπόθητο στόχο του. Τον θαυμασμό σου. Το σάστισμά σου απέναντι στα τόσα προσόντα και τις δυνατότητές του. Δεν τον ενδιαφέρει να σου είναι συμπαθής. Αρκεί να τον κοιτάζεις με δέος όταν θα κάθεται στο υψηλό του βάθρο.

Λίγο-πολύ κάπου θα έχεις συναντήσει μια τέτοια ιδιαίτερη προσωπικότητα που δεν είναι άλλη από.. τον νάρκισσο!

7 ΣΗΜΑΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΑΜΕΣΩΣ

ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ

1.Όχι δεν είναι ο πιο χαρισματικός ή ο υπερβολικά ταλαντούχος που δικαιωματικά αποζητά την τίμια αναγνώριση της προσπάθειάς του. Είναι αυτός που ακόμα και το μικρότερο βήμα του θα το παρουσιάσει ως άλμα. Που θα παραφουσκώσει τις κολακευτικές ιστορίες που τον αφορούν. Που θα σε κάνει να αμφιβάλλεις ή ακόμα και να εκπλαγείς με τα όσα έχει τολμήσει ή έχει καταφέρει. Άσχετα με το αν πρόκειται για αληθινές ιστορίες ή γνήσιες φαντασιώσεις.

2.Έχει υπεροπτικό κι αλαζονικό στυλ. Στον τρόπο που μιλά. Που φέρεται. Που περπατάει. Ακόμα και που ντύνεται. Γι’ αυτό συχνά άλλωστε θα τον ακούσεις να λέει πόσο πολύ τον ζηλεύουν και τον φθονούν οι άλλοι.

3.Διεκδικεί το θαυμασμό με τρόπο άμεσο. Στικτό. Επιτακτικό. Δεν προσδοκά απλώς  μα απαιτεί. Απαιτεί τα έκθαμβα μάτια των γύρω του. Την ανταπόκριση των άλλων στις επιθυμίες του. Τη μεταχείρισή του με τρόπο εκλεκτό κι ευνοϊκό. Φέρεται όπως ακριβώς θα περιμέναμε από έναν πρίγκιπα ή βασιλιά να συμπεριφέρεται απέναντι στους υπηκόους του.

4.Στον ελεύθερό του χρόνο, κάνει όνειρα. Ονειρεύεται εξουσία. Δύναμη. Πλούτο. Υποταγή. Ομορφιά. Λάμψη. Αστραφτερά πυροτεχνήματα να τον περιβάλλουν. Χειροκροτήματα. Η φαντασίωση της – ακόμα μεγαλύτερης- επιτυχίας είναι ένα απ’ τα βασικά χαρακτηριστικά του.

5.Δεν καταδέχεται την συναναστροφή με τον… οποιονδήποτε. Αισθάνεται ξεχωριστός και μόνο με τέτοιους ανθρώπους  ανέχεται να συνεργάζεται ή να σχετίζεται. Αυτό σημαίνει πως θα τον αναγνωρίσουμε εύκολα απ’ τους συναδέλφους ή συνεργάτες του που δυσκολεύονται να αντέξουν την.. ιδιαιτερότητά του. Ενώ και στις σχέσεις του φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες.

6. Αδιαφορεί για τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και τις προσδοκίες των άλλων. Ακόμα κι αν πρόκειται για κοντινά του πρόσωπα. Η λειτουργία της ενσυναίσθησης είναι ιδιαίτερα περιορισμένη. Η ευαισθησία απέναντι στον άλλον χαμηλή. Κι έτσι, σαν αποτέλεσμα οι σχέσεις του χαρακτηρίζονται τελικά από αρκετή δόση ψυχρότητας.

7.Οι λέξεις ‘ταπεινοφροσύνη’, ‘σεμνότητα’, ‘ευγένεια’, ‘καλοσύνη’ απουσιάζουν από το λεξιλόγιό του. Θα χρησιμοποιήσει κάποια από αυτά τα στοιχεία μόνο στην περίπτωση που θέλει να εκμεταλλευτεί ένα πρόσωπο ή μια κατάσταση προς όφελός του. Γενικά, οι χειριστικές συμπεριφορές είναι ένα απ’ τα ατού του.

Κι αν μετά απ’ όλα αυτά πρόλαβες να παρεξηγήσεις τον νάρκισσο για την διόλου αποδεκτή συμπεριφορά του. Θυμήσου :

Α. Πρόκειται για μια διαταραχή προσωπικότητας κι όχι για ένα απλό καπρίτσιο

Β. Συνήθως ευθύνονται γι’ αυτήν ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά βιολογικής προέλευσης ή δύσκολα παιδικά χρόνια. Συνθήκες παραμέλησης ή κακοποίησης ή και στο άλλο άκρο υπερπροστατευτισμός και αφειδώλευτοι έπαινοι εκ μέρους των γονιών μπορεί να σου δώσουν μια πρώτη εξήγηση.

Γ. Ούτε τα ίδια τα άτομα με ναρκισσισμό απολαμβάνουν ακριβώς τη ζωή τους αφού αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες να σχετιστούν και να περάσουν όμορφα.

Αν γνωρίζεις κάποιον, μην βιαστείς να τον κατηγορήσεις. Βιάσου να του δείξεις πως υπάρχει τρόπος να λάβει βοήθεια.

Χρύσα Βοζίκη, Ψυχολόγος-Εκπαιδευτικός