ΚΑΥΓΑΔΕΣ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ

ΚΑΥΓΑΔΕΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟ; ΤΙ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΔΟΤΕΙ;

Το λαχταρούσες σαν τρελός!  Και ξαφνικά; Το έχεις. Κρατάς στα χέρια σου τα κλειδιά ενός υπερπολυτελούς αυτοκινήτου. Εντυπωσιακό. Γυαλιστερό. Γρήγορο. Μοιάζει να είναι αυτό που πάντα ονειρευόσουν!  Μπαίνεις να τ’ οδηγήσεις γεμάτος ενθουσιασμό! Αλλά.. τα προβλήματα μόλις τώρα αρχίζουν.

Τρέχει γρήγορα αλλά μέσα στην πόλη δεν ήταν αυτό ακριβώς που χρειαζόσουν.  Δυσκολεύεσαι να το παρκάρεις. Χρειάζεσαι πολλά χρήματα για να το συντηρείς. Φοβάσαι διαρκώς να μην το γρατζουνίσεις και πληρώσεις ακριβά τα σπασμένα. Κι έτσι σύντομα, φτάνεις να αναρωτιέσαι μήπως τελικά ήταν μια λάθος επιλογή;

Έτσι λίγο ως πολύ μοιάζουν κι οι πολυπόθητες σχέσεις. Οι περισσότεροι singles λαχταρούν ένα σύντροφο. Μια δυνατή ένωση. Μια συντροφική καθημερινότητα. Μόλις όμως την αποκτήσουν, έρχονται αντιμέτωποι με τη ρεαλιστική όψη των πραγμάτων. Με συγκρούσεις. Καυγάδες. Εντάσεις. Αντιπαλότητες. Και αρκετοί, γρήγορα φτάνουν να απογοητεύονται και να μετανιώνουν.

Τι είναι όμως αυτό που μετατρέπει την αρχική, όμορφη και ρομαντική εικόνα της σχέσης σε.. πρόβλημα;

ΤΑ 5 ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ

1.Η απομυθοποίηση.

Η έκσταση μπροστά στο ανεξερεύνητο. Οι συναντήσεις στις καφετέριες και τα σινεμά. Οι εκδρομές. Οι σύντομες συνευρέσεις. Τα καλά ρούχα. Το περιποιημένο μακιγιάζ. Τ’ αρώματα. Δίνουν τη θέση τους στη νέα τάξη πραγμάτων. Στις καθημερινές υποχρεώσεις. Στη δουλειά. Τα ψώνια. Το μαγείρεμα. Το σφουγγάρισμα. Τις δυσάρεστες συνήθειες του άλλου. Στα νεύρα και τη γκρίνια. Τις ανασφάλειες και τα ξεσπάσματά του. Και σιγά σιγά το ιδανικό ταίρι γίνεται απλώς ένας ακόμα βαρετός συγκάτοικος.

2.Οι υπερβολικές απαιτήσεις

Όταν οι σύντροφοι εμπλέκονται στη σχέση προσπαθούν να κερδίσουν απ’ αυτήν όσο περισσότερα γίνεται. Να εκπληρώσουν τις επιθυμίες. Τις προτιμήσεις. Τις φαντασιώσεις τους. Κι όταν ο άλλος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον υψηλό πήχη που του έχουν θέσει. Θυμός και θλίψη έρχονται στην επιφάνεια.

3.Η διάσταση απόψεων

Στα πλαίσια μιας συγκατοίκησης ή ενός γάμου, προκύπτουν σοβαρές ανάγκες για λήψη αποφάσεων. Για το σπίτι. Το νοικοκυριό. Τα παιδιά. Την εργασία. Τις κοινωνικές δραστηριότητες. Ο καθένας όμως κουβαλά τις δικές του αντιλήψεις και πρακτικές σύμφωνα με την οικογένειά του, το χαρακτήρα και τις αξίες του. Αργά ή γρήγορα λοιπόν γεννιούνται διλήμματα, αποστάσεις και διαφωνίες.

4.Η έλλειψη επικοινωνίας

Μέσα στους σύγχρονους ρυθμούς ζωής ο κοινός χρόνος των ζευγαριών ολοένα και λιγοστεύει. Κι όταν όμως υπάρχει, η κούραση και η ψυχική εξουθένωση μπορεί να είναι τέτοια που αποτρέπει την ουσιαστική επικοινωνία. Άλλοτε πάλι, ευθύνεται ο τρόπος που ο ένας απ’ τους δύο ή και οι δυο έχουν μάθει να αλληλεπιδρούν. Χωρίς να ακούν ουσιαστικά. Χωρίς να συναισθάνονται. Χωρίς να προσπαθούν να δώσουν λύσεις. Το επικοινωνιακό αυτό χάσμα λοιπόν δημιουργεί και την ανάλογη απομάκρυνση ή σύγκρουση μεταξύ των συντρόφων.

5.Οι αρνητικές σκέψεις

Όταν η καθημερινότητα πιέζει από παντού. Οι δουλειές τρέχουν. Οι απαιτήσεις αυξάνουν. Τα κουράγια τελειώνουν. Και ο σύντροφος είναι εξίσου σωματικά και ψυχικά εξουθενωμένος, οι κακές σκέψεις τρυπώνουν στο μυαλό. Σε κάνουν να σκέφτεσαι υπερβολικά. Καταστροφικά. Επώδυνα. Χωρίς να μπορείς να δεις με ψύχραιμη και ρεαλιστική ματιά την συνολική εικόνα μιας σχέσης.

Το πρόβλημα επομένως δεν είναι η ίδια η σχέση καθαυτή αλλά οι απαιτήσεις και προσδοκίες που έχουμε από αυτήν. Αν τις αντιμετωπίσουμε με περισσότερο ρεαλισμό, λιγότερη εξιδανίκευση και φυσικά περισσότερη κατανόηση για την κατάσταση που βιώνει ο σύντροφός μας θα δούμε θεαματικές αλλαγές στην κοινή μας ζωή.

Χρύσα Βοζίκη, Ψυχολόγος-Εκπαιδευτικός