ΨΕΥΤΗΣ

7 ΜΙΚΡΑ TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΤΣΑΚΩΣΕΙΣ ΤΟΝ.. ΨΕΥΤΗ

Η αλήθεια είναι σαν την όμορφη γυναίκα. Δύσκολα θα καταδεχτεί να βγει έξω αχτένιστη. Αμακιγιάριστη. Κακοντυμένη. Με τρύπια παπούτσια και σκισμένο μπλουτζίν. Αν το έκανε μπορεί να έδειχνε άσκημη ή ίσως ανυπόφορη. Έτσι, η ατόφια πλευρά της μένει συχνά κρυμμένη στις ανείπωτες σκέψεις μας και αντ’ αυτού δίνει τη θέση της στα όμορφα, γυαλιστερά ψέματα.

Αθώα ή πονηρά. Μεγάλα ή μικρά. Λευκά ή πρωταπριλιάτικα. Τα ψέματα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής μας ζωής. Για να μετριάσουμε το σκληρό. Να δώσουμε θετικές εντυπώσεις. Να ξεγελάσουμε ή και να ξεγελαστούμε ακόμη.

Τι συμβαίνει όμως όταν δε θέλουμε να μας παραπλανούν οι άλλοι; Πως θα μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε τις αληθινές από τις ψεύτικες ιστορίες που μας σερβίρουν;

Η Jacqueline Evans και οι συνεργάτες της από το Πανεπιστήμιο του Τέξας μας αποκαλύπτουν τα μικρά μυστικά ενός ψεύτη για να μπορούμε να τον τσακώσουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή!

7 ΤΥΠΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΕΝΟΣ ΓΝΗΣΙΟΥ.. ΨΕΥΤΗ

1.Είναι σύντομος και περιεκτικός. Οι περιγραφές του είναι  περιορισμένες. Χωρίς αναλυτικές λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να τον βάλουν σε μπελάδες. Αφήνει να βγουν προς τα έξω λίγες και στοχευμένες πληροφορίες .Χωρίς να αναλώνεται σε περιττές φιοριτούρες που αργά ή γρήγορα θα τις ξεχάσει ή θα τις μπερδέψει.

2.Δίνει πολλές εναλλακτικές.΄ Ίσως να ήταν απόγευμα ίσως όμως και βράδυ .΄ ΄ Ίσως το όνομα της να ήταν Μαρία ή Μιράντα. Μπορεί και Μαρίνα .΄ Τα ανοιχτά ενδεχόμενα που αφήνει πίσω του είναι πολλά. Ωστόσο, αυτά είναι που λειτουργούν ως δικλείδα ασφαλείας για να αποφύγει εμφανή λάθη ή αποκαλύψεις.

3.Πέφτει σε αντιφάσεις. Αν παρατηρήσεις αναλυτικά τα λεγόμενά του ή αν του κάνεις διερευνητικές ερωτήσεις, μπορεί εν τέλει να πάρεις απαντήσεις που δε συμφωνούν μεταξύ τους. Οι αντιθέσεις μπορεί να εντοπιστούν ακόμα και στη σχέση των λόγων του με τα συναισθήματά του ή με τη γλώσσα του σώματός του.

4.Ισχυρίζεται ότι υποφέρει από κακή μνήμη. Προκειμένου να προλάβει αμήχανες καταστάσεις που θα εκθέσουν τα ψέματά του, τρέχει να καλυφθεί. Δηλώνει εξ΄αρχής ότι η μνήμη του είναι ασθενική κι έτσι τυχόν ασυμφωνίες ή παραλείψεις του, δικαιολογούνται.

5.Μιλάει αργά. Παίρνει το χρόνο του ώστε να συνθέσει τις ψεύτικες ιστορίες με σαφήνεια, πειστικότητα και αληθοφάνεια. Έτσι, σε σύγκριση με τον γρήγορο, αυθόρμητο, ειλικρινή λόγο, ο δικός του μοιάζει ασυνήθιστα αργός.

6.Καταβάλλει προσπάθεια. Στον ψεύτη δε συναντούμε χαλαρότητα ή ανεμελιά. Οι κινήσεις, το στήσιμο, οι πράξεις και τα λόγια του είναι προϊόντα κοπιώδους προσπάθειας. Και μάλιστα αν δεν καταφέρει να την κρύψει, μοιάζει ιδιαίτερα ύποπτος στους γύρω του.

7.Έχει αμηχανία, άγχος, νευρικότητα. Ειδικά ο ερασιτέχνης ψεύτης, δυσκολεύεται να παρουσιάσει τη διαστρεβλωμένη πραγματικότητα χωρίς να αλλάξει ο ρυθμός της αναπνοής του ή χωρίς να έχει ένταση στο σώμα και τις κινήσεις του.

Στη δουλειά. Στη σχέση. Στις φιλικές συναναστροφές. Στην αλληλεπίδραση με τα παιδιά. Μικρές λεπτομέρειες όπως οι παραπάνω μπορούν να γίνουν για σένα χρήσιμος οδηγός ώστε να μην σε παραπλανούν. Αν πάλι εσύ είσαι αυτός που πρόκειται να παραπλανήσει, απόφυγέ τες με κάθε τρόπο. Αν θα πετύχει; Ποιος ξέρει άραγε όλη την αλήθεια;

Χρύσα Βοζίκη, Ψυχολόγος-Εκπαιδευτικός