ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ

ΑΜΥΝΕΣ: 7 ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ Ν’ ΑΝΤΕΧΕΙΣ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ [παραδείγματα]

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣΟ εαυτός σου είναι ένας γενναίος μποξέρ! Κάθε μέρα παλεύει ενάντια στον καθρέφτη του. Κόντρα στις αμαρτωλές του επιθυμίες. Στις ανομολόγητες σκέψεις του. Στις εσωτερικές συγκρούσεις. Στα τραύματά του. Κάθε μέρα ματώνει κι αντιστέκεται. Κάθε μέρα νικάει και νικιέται. Μα παλεύει. Αμύνεται. Ακατάπαυστα. Σκληρά.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ‘ΚΑΛΕΣ’ ΚΑΙ ‘ΚΑΚΕΣ’ ΑΜΥΝΕΣ;

Οι τρομαχτικές εικόνες ενός τροχαίου ατυχήματος. Ο πόθος μου για τον άντρα της φίλης μου. Η απόλυσή μου απ’ τη δουλειά. Η φαντασίωσή μου να χτυπήσω βίαια το καταπιεστικό αφεντικό μου. Είναι υλικό που η ψυχή και το μυαλό επεξεργάζονται για να μπορούν να μένουν ήρεμα και λειτουργικά.

Το εργαλείο για να το πετύχουν, είναι οι άμυνες. Άλλες απ’ αυτές είναι ασυνείδητες κι άλλες συνειδητές. Άλλες πρωτόγονες κι άλλες εξαιρετικά ώριμες. Άλλες σωστά κι άλλες λάθος εφαρμοσμένες.

Έτσι, άλλοτε η επεξεργασία γίνεται ομαλά και βρίσκουμε την ισορροπία με τον εαυτό μας και τον κοινωνικό περίγυρο. Κι άλλοτε γίνεται εσφαλμένα, οδηγώντας μας από την ψυχασθένεια ως και τη φυλακή ακόμα!

Πώς θα μπορούσαμε λοιπόν, να μάθουμε να αμυνόμαστε πιο αποτελεσματικά;

‘Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν,

μετά σε πολεμούν, μετά τους νικάς.’ Μαχάτμα Γκάντι

7 ΩΡΙΜΟΙ ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

ΜΗΝ ΑΝΑΛΥΕΙΣ ΑΛΛΟ

1. Καταστολή. 

Βάλε στην άκρη δυσάρεστες αναμνήσεις, συναισθήματα που σε πληγώνουν και σκέψεις που σε στεναχωρούν. Ναι, δεν είναι καλό να το κάνεις συνέχεια ή σε υπερβολικό βαθμό. Όσο μπορείς όμως, απέφυγε να επανέρχεσαι όλη την ώρα στα ίδια και τα ίδια επώδυνα πράγματα που σε κρατούν πίσω απ’ την καθημερινή χαρά της ζωής.

Βάλε στο ρεπερτόριό σου φράσεις όπως ‘Θα προτιμούσα να μην το συζητήσουμε πάλι..’, ‘Δεν υπάρχει λόγος να το αναλύσουμε περισσότερο..’, ‘Ας μιλήσουμε για κάτι διαφορετικό τώρα!’.

Ο μηρυκασμός δεν χρησιμεύει, ειδικά για καταστάσεις που δεν αλλάζουν άμεσα ή εύκολα.

2. Πρόβλεψη. 

Προετοιμάσου νοερά ή έμπρακτα για τη δυσκολία που αναμένεται. Μην αφήνεις τον εαυτό σου χαλαρό και ευάλωτο απέναντι στην ‘απειλή’ που πλησιάζει. Το τραύμα μετά, θα είναι πιο βαθύ.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Σκέψου ψύχραιμα και ρεαλιστικά. ‘Τι πρόκειται να συμβεί;’ ‘Πως θα σε κάνει να νοιώσεις;’ ‘Πως μπορείς να το αντιμετωπίσεις;’ Φτιάξε ένα πλάνο με λύσεις και τρόπους για να το χειριστείς.

Από τις εξετάσεις του σχολείου ως την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, η πρόβλεψη και προετοιμασία, διευκολύνουν και βοηθούν σημαντικά.

3. Όνειρα. 

ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ

Χρησιμοποίησε τον κόσμο της φαντασίας σου για να εκτονώσεις την αρνητική ενέργεια ή να γεμίσεις τις μπαταρίες σου με όμορφες εικόνες και συναισθήματα.

Χτύπησε, σπάσε, φώναξε ή βρίσε ΝΟΕΡΑ προκειμένου να αποσυμπιέσεις τη χύτρα ταχύτητος που βράζει μέσα σου. Είναι καλύτερα απ’ το να μεταφέρεις το θυμό ή τις παράνομες επιθυμίες σου στον πραγματικό κόσμο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμα και φαντασιακά, μην το παρακάνεις!

Διάλεξε καλύτερα τη θετική όψη της φαντασίας. Ονειρέψου να φτάνεις τους στόχους σου. Να ζεις τη ζωή που λαχταράς. Να έχεις κοντά τους ανθρώπους και τα πράγματα που θέλεις!

Το όνειρο είναι η χώρα της απόλυτης ελευθερίας!

4.Χιούμορ

‘- Έχεις πολύ χιούμορ. -Ναι, αλλά είμαι και όμορφος! -Να το πάλι.’

Όπως συμβαίνει με τις ταινίες ή τις παρέες σου, έτσι ακριβώς συμβαίνει και με τη ζωή. Η σκηνή ή ο φίλος που σε κάνουν να γελάσεις, σου δημιουργούν ένα δυνατό αίσθημα χαλάρωσης και ευεξίας. Όμορφο. Αναζωογονητικό. Απελευθερωτικό.ΧΑΜΟΓΕΛΟ

Γι’ αυτό, μη φοβάσαι να κάνεις χιούμορ! Με τον εαυτό σου. Τους άλλους. Την κατάσταση. Τη στιγμή.

Το ανομολόγητο ή το ανεπίτρεπτο γίνεται αποδεκτό μέσα απ’ τον αστεϊσμό!

5.Αλτρουισμός

Όταν προσφέρεις χωρίς αντάλλαγμα. Όταν παρέχεις υπηρεσίες εθελοντικά. Ή όταν κάνεις μια γενναιόδωρη πράξη καλοσύνης. Μ’ έναν σχεδόν μαγικό τρόπο, ακυρώνεις την κακία και επιβεβαιώνεις την αγαθότητά σου.Η ψυχή σου γαληνεύει.

Δίχως πολλή σκέψη λοιπόν, εγγράψου σε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση. Κάνε μια ελεημοσύνη. Χάρισε χρόνο, ενέργεια ή χρήματα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Η προσφορά είναι ανακούφιση και πολύτιμη αμοιβή.

6.Αντιστροφή

Για να αντιμετωπίσεις τον εαυτό σου, αντιμετώπισε έναν όμοιό σου! Πρακτικά, αντέστρεψε τους ρόλους.

Παρηγόρησε κάποιον που έχει τα ίδια προβλήματα μ’εσένα ή δώσε συμβουλές για μια κατάσταση παρόμοια με τη δική σου.

Όσο δύσκολο είναι να δούμε και να χειριστούμε τις δικές μας δυσκολίες, άλλο τόσο εύκολο είναι να δώσουμε χρήσιμες οδηγίες, όταν πρόκειται για άλλους!

7.Μετουσίωση

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Μετέτρεψε την επιθετικότητα, το θυμό, την οργή ή τη σεξουαλική σου φαντασίωση σε αποδεκτές μορφές συμπεριφοράς.

Ασχολήσου με τον αθλητισμό ή την τέχνη.

Εκεί θα βρεις διεξόδους για να μεταμορφώσεις τα πρωτόγονα ένστικτα σε εντυπωσιακές επιδόσεις και κατασκευές!

Όποιες άμυνες κι αν διαλέξεις πάντως, σημασία έχει να αγωνίζεσαι! Η μάχη συνεχίζεται..

Χρύσα Βοζίκη, Ψυχολόγος-Εκπαιδευτικός