ΧΑΛΑΡΩΣΗ

5 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΛΑΡΩΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΥΓΕΙΣ ΑΠ’ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΟΥ

Ένας δρομέας. Που περπατάει βιαστικά. Ακατάπαυστα. Ιδρωμένα.

Ένας αγωνιστής. Που τρέχει να προλάβει. Τα παιδιά. Τη δουλειά. Τους γονείς. Το σούπερ-μάρκετ. Τους λογαριασμούς. Τα τηλέφωνα. Τις προθεσμίες.

Όλο κάτι κουβαλάς. Κι όλο κάτι βιάζεσαι να τελειώσεις.

Μα δεν είσαι δρομέας. Ούτε αθλητής. Ούτε αγωνιστής. Είσαι εκείνος ο απλός άνθρωπος που θέλει την  ησυχία του. Εκείνος ο ταλαιπωρημένος εαυτός που θέλει να σταματήσει για λίγο το χρόνο και να πάρει μια ανάσα βαθιά.

Κι όσο κι αν πιστεύεις ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό μέσα στη χαοτική σου πραγματικότητα, πάντα υπάρχουν τρόποι για μικρές στιγμές χαλάρωσης ακόμα και χωρίς να μετακινηθείς απ’ τη θέση σου. Μάθε πως ακριβώς θα το πετύχεις.

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ

Τη στιγμή της κορύφωσης του άγχους σου. Λίγο πριν το σημαντικό ραντεβού. Την κρίσιμη συνάντηση. Το αγχωτικό τηλεφώνημα. Ακόμα και λίγο πριν μπεις στο σπίτι κουβαλώντας τα ψυχικά ‘βάρη’ της ημέρας. Μέτρα ως το δέκα και μετά αντίστροφα.

Όχι δεν είσαι στο δημοτικό. Είσαι όμως στον πανικό. Και η προσπάθειά σου να ανακαλέσεις την ανάποδη σειρά των απλών αριθμών σε αποσυντονίζει για λίγο από τα έντονα αρνητικά ερεθίσματα του τώρα. Δοκίμασέ το.

ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ             

Σε οριζόντια θέση. Ανάμεσα στο θώρακα και την κοιλιά. Βρίσκεται ο μυς του διαφράγματος. Εισέπνευσε βαθιά και κατέβασε χαμηλά το διάφραγμα. Η κοιλιά σου θα γεμίσει αέρα και θα έχεις πάρει μια χορταστική, υγιή αναπνοή σε σχέση με το συνηθισμένο, γρήγορο ανεβοκατέβασμα του θώρακα που μας κάνει ν’ αναπνέουμε αγχωμένα.

Μόλις συνηθίσεις τις διαφραγματικές ανάσες, συγκεντρώσου αφοσιωμένα στην διαδικασία εισπνοής-εκπνοής. Μετά από μερικές επαναλήψεις θα νοιώσεις ήδη πολύ πιο ανάλαφρος και χαλαρός.

ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΟΠΟΙΙΑ

Μόλις λίγα δευτερόλεπτα θα σου χρειαστούν για να φτιάξεις μια υπέροχη, νοερή, χαλαρωτική εικόνα. Κλείσε τα μάτια κι ονειρέψου ένα απόλυτα ηρεμιστικό σκηνικό. Η καλοκαιρινή θάλασσα. Το καταπράσινο δάσος με τα τρεχούμενα νερά ή ακόμα και το απολαυστικό μπάνιο μπορεί να λειτουργήσουν ευεργετικά.

Οι χαλαρωτικές εικόνες είναι διαφορετικές για τον καθένα. Γι’ αυτό μην παγιδευτείς σε στερεότυπα. Διάλεξε εκείνη που σου ταιριάζει και καντην όσο πιο ζωηρή γίνεται με τη φαντασία σου. Άκου τους ήχους που αντηχούν. Δες τα φωτεινά χρώματα. Μάντεψε τα αρώματα και τις ευωδιές που αναβλύζουν. Το όνειρο θα σε ενθουσιάσει.

ΜΑΛΑΞΕΙΣ

Αν βρίσκεσαι σε χώρο που το επιτρέπει, βγάλε για λίγο τις κάλτσες και τα παπούτσια σου. Ακούμπησε τα πέλματά σου στο έδαφος και .. γειώσου. Θα νοιώσεις αμέσως ότι όλη η αρνητική σου ενέργεια ν’ απορροφάται απ’ τη γη. Τρίψε τα πόδια σου το ένα με τ’ άλλο ή χρησιμοποίησε τα χέρια σου για εντριβές στις γάμπες και τα πέλματα.

Αν η στιγμή ωστόσο, δεν το επιτρέπει περιορίσου σε μερικές μαλάξεις στα ακροδάχτυλα των χεριών και τους καρπούς, τους ώμους, τον αυχένα, το μέτωπο ή απλώς ακούμπησε μαλακά τα χέρια πάνω απ’ τα κλειστά βλέφαρα. Η ανακούφισή σου θα είναι άμεση και ευχάριστη.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Ξέσπασε στο χαρτί. Σ’ ένα ημερολόγιο ή ένα απλό σημειωματάριο γράψε μερικές από τις σκέψεις που σε βασανίζουν. Εκτόνωσε τα λόγια που θα θελες να πεις αλλά συγκρατείς μέσα σου. Μουτζούρωσε. Ζωγράφισε ή απλώς σχημάτισε αφηρημένα σχήματα. Έστω και για λίγο θα μπορέσεις να ξεφύγεις ή να αποσυμπιεστείς ακόμα κι αν βρίσκεσαι στο πιεστικό περιβάλλον του γραφείου.

Δώσε στον εαυτό σου στιγμές χαλάρωσης. Ακόμα και μικρές. Το γέμισμα της μπαταρίας θα σε βοηθήσει να πας παρακάτω με μεγαλύτερο κουράγιο. Όρεξη. Αυτοπεποίθηση.

Χρύσα Βοζίκη, Ψυχολόγος-Εκπαιδευτικός