ΔΙΑΚΟΠΕΣ

4 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΝΕ ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΟΥ ΧΑΜΕΝΕΣ

Τη σκληρή καθημερινή ρουτίνα. Αυτήν πολεμάς. Είτε είσαι διευθυντής μεγάλης πολυεθνικής με δεκάδες υπαλλήλους. Είτε απλή νοικοκυρά που ολημερίς φροντίζεις σπίτι και παιδιά. Είτε βαρύνεσαι από πολύωρη εργασία. Είτε πιέζεσαι ψυχολογικά από την ημι-απασχόληση ή την ανεργία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι διακοπές είναι μια πολύτιμη και άκρως απαραίτητη διαφυγή για σένα.

Όπως το νερό της βροχής είναι αναγκαίο κι ευεργετικό για τα πάσης φύσεως δέντρα και λουλούδια, έτσι και η απόδραση από την επανάληψη και το άγχος είναι σημαντική για τον καθένα, απ’ όποια αφετηρία κι αν εκκινεί.

Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

Για διαφορετικούς λόγους ο κάθε άνθρωπος, βιώνει στην καθημερινή του ζωή σωματική ή/και ψυχολογική κόπωση. Η διακοπή του κύκλου του στρες λοιπόν είναι η πρώτη και σημαντικότερη αιτία για να οργανώσει κάποιος άμεσα τις πολυπόθητες διακοπές του!

Η χαλάρωση και ηρεμία. Η εναλλαγή παραστάσεων. Και φυσικά η απομάκρυνση απ’ τα αγχογόνα ερεθίσματα μπορούν να λειτουργήσουν βελτιωτικά σε πολλά σημεία της ψυχοσωματικής υγείας. Καλύτερες βιολογικές λειτουργίες. Αναπαυτικότερος ύπνος. Ευκολότερη χώνεψη της τροφής. Λιγότερος εκνευρισμός και καταθλιπτικά συναισθήματα. Περισσότερη κοινωνικοποίηση. Και βέβαια ευεξία και αναζωογόνηση είναι λίγα μόνο απ’ τα αναμενόμενα οφέλη των διακοπών.

Πως όμως θα αξιοποιήσουμε με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο το κατά τ’ άλλα σύντομο διάστημα των διακοπών μας ώστε να ωφεληθούμε όσο γίνεται περισσότερο;

ΠΩΣ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΟΥ ΣΤΟ 100%

1.Σωστή οργάνωση.

couple planning honeymoon

Όσο υπέροχος κι αν είναι ο αυθορμητισμός, πολλές φορές οι αποφάσεις της τελευταίας στιγμής για το που θα πάς, πως θα ταξιδέψεις  ή που θα διασκεδάσεις έχουν δυσάρεστα αποτελέσματα για την ψυχολογία σου. Σε βρίσκουν να καταλήγεις σε πολυσύχναστα μέρη, να περιμένεις σε ατελείωτες ουρές, να κινδυνεύεις να μείνεις το βράδυ χωρίς στέγη ή να καταλήγεις να γευματίζεις ευτελούς ποιότητας ή υψηλού κόστους φαγητά. Αποτέλεσμα; Να επιναρύνεσαι προσωπικά και οικογενειακά με ακόμα περισσότερο άγχος τη στιγμή που έρχεσαι από μια ήδη κουραστική πραγματικότητα. Για να το αποφύγεις όλο αυτό, κάνε από πριν το σωστό πλάνο για το που θέλεις να πας και πως σκέφτεσαι να περάσεις. Απλώς θα σου λύσει τα χέρια!

2.Πρακτική σκέψη

Η οργάνωση των διακοπών δεν αφορά μόνο τη δρομολόγηση των ευχάριστων δραστηριοτήτων αλλά και την πρόβλεψη των δυσάρεστων. Όσο πιο προετοιμασμένος είσαι για την απρόσμενη πλευρά ενός ταξιδιού τόσο λιγότερο στρες θα βιώσεις όταν έρθει η στιγμή ν’ αντιμετωπίσεις μια δυσκολία. Αντικουνουπικά. Γυαλιά ηλίου. Καπέλα. Φάρμακα. Τσιρότα. Αλοιφές. Κρέμες για τα εγκαύματα. Και σαφώς μεγάλη προσοχή σε προσωπικά είδη όπως η ταυτότητα, τα χρήματα, τα κλειδιά , το κινητό ή το τάμπλετ σου θα σε βγάλουν από μεγάλο μπελά.

3.Λιγότερες ενοχές

Για να απολαύσεις το δώρο των διακοπών στο μέγιστο δυνατό βαθμό, πρέπει να αφήσεις τις ενοχές έξω από τη βαλίτσα σου. Το αν ο διπλανός σου δεν κατάφερε για φέτος να το σκάσει. Το αν υπάρχουν δεκάδες υποχρεώσεις της δουλειάς ή του σπιτιού που πρέπει να τελειώσουν. Το αν κάποιοι σε κατακρίνουν ή σε ζηλεύουν για το που θα πας ή πόσες μέρες θα απουσιάσεις. Δεν είναι πρέπει να σε απασχολήσει για μερικές μέρες. Μόνο έτσι θα καταφέρεις να δώσεις χρώμα και πραγματική ουσία στις διακοπές και την χαλάρωσή σου.

4.Περισσότερη δράση

Έχει αποδειχτεί ερευνητικά ότι όταν συμμετέχεις ο ίδιος στην οργάνωση των διακοπών σου ή όταν μαθαίνεις σ’ αυτές κάτι καινούριο, η τελική γεύση ευτυχίας που σου μένει είναι μεγαλύτερη. Γι’ αυτό προσπάθησε να έχεις αρκετό χρόνο ώστε να αποσυνδεθείς απ’ όσα σε καταπιέζουν. Και αν τα καταφέρεις δοκίμασε μια νέα περιπέτεια ή δραστηριότητα που θα σε συναρπάσει. Η επίσκεψη σ΄ έναν ξεχωριστό τόπο. Ένα θαλάσσιο σπορ. Ή μια παρέα αλλιώτικη από τις άλλες μπορούν να κάνουν τις διακοπές σου αξέχαστες.

Ετοίμασε βαλίτσα λοιπόν. Πάρε το όμορφο χαμόγελό σου και… φύγαμε!

Χρύσα Βοζίκη, Ψυχολόγος-Εκπαιδευτικός