Η ΣΧΕΣΗ ΣΟΥ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ; ΣΩΣΕ ΤΗΝ!

Νοιώθεις όπως η Κέιτ στον Τιτανικό. Έρχονται στιγμές που βλέπεις το κρουαζιερόπλοιο της σχέσης σου να βυθίζεται μέσα στο παγωμένο νερό. Κι εσύ; Δεν ξέρεις τι να πρωτοσώσεις! Τον ταλαιπωρημένο εαυτό σου; Ή τον μέχρι τώρα αγαπημένο σου που παλεύει με τα κύματα;

Αν είσαι από εκείνους που θέλουν να σωθούν κι οι δυο και να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους σ’ ένα νέο καράβι. Πιο γερό αυτή τη φορά. Αν είσαι από εκείνους που πιστεύουν στις ευκαιρίες. Από εκείνους που αντί για την εύκολη φυγή προτιμούν να παλέψουν για να διορθώσουν μια κατάσταση. Πέταξε σωσίβιο σε όσα πολύτιμα κινδυνεύουν να χαθούν και βρες τους σωστούς τρόπους για να δώσεις στον καλό σου το φιλί της ζωής.

4 ΑΝΑΣΕΣ ΖΩΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΠΟΥ ΑΡΓΟΣΒΗΝΕΙ

1.Ο θυμός                                                    

Όσο συχνές και έντονες κι αν είναι οι διαφωνίες με τον σύντροφό σου, πάντα υπάρχει τρόπος να εκτονωθεί ομαλά η ένταση ενός καυγά. Το πρώτο και σημαντικό βήμα είναι να εντοπίσεις τα πιο συνήθη ζητήματα που σας φέρνουν σε αντιπαράθεση και να είσαι περισσότερο ψύχραιμη για τον επικείμενο διαπληκτισμό. Όταν αισθάνεσαι το θυμό να κορυφώνεται, κάνε ένα διάλλειμα και πάρε τις αποστάσεις σου απ’ την κατάσταση. Σκέψου με εναλλακτικούς τρόπους την πλευρά του άλλου. Επανεξέτασε τον τρόπο με τον οποίο θέλεις να διεκδικήσεις το δίκιο σου χωρίς να προσβάλεις ή να πληγώνεις. Και πάνω απ’ όλα μάθε να δίνεις τόπο στην οργή. Δεν πρόκειται για μια πάλη με στόχο να νικήσεις αλλά για μια προσπάθεια να βρεις τη χρυσή τομή.

2.Η διαφορετικότητα

Σίγουρα μια από τις αιτίες που σε φέρνουν απέναντι σ’ αυτόν που αγαπάς είναι η διαφορετικότητα. Η διαφορετική ηθική. Οι διαφορετικές αξίες. Τα αλλιώτικα πρότυπα. Οι διαφορετικές συνήθειες κι επιθυμίες. Αν όμως δεχτείς την ομορφιά της διαφορετικότητας. Αν αναλογιστείς πόσα δύσκολα περάσατε παρόλη τη μεταξύ σας απόσταση και τα καταφέρατε. Κι αν μάθεις να συζητάς γι’ αυτήν με αποδοχή και κατανόηση. Θα διαπιστώσεις ότι δεν είναι αυτή λόγος για να σας χωρίσει αλλά λόγος για να σας κάνει να έχετε μια ενδιαφέρουσα, πολυδιάστατη συνύπαρξη.

3.Η ρουτίνα

Θα βρεθείς σύντομα μπροστά της. Ειδικά αν ανήκεις στα ζευγάρια που συζούν. Είναι παντρεμένα. Ή έχουν αναλάβει κοινές επαγγελματικές ή οικογενειακές υποχρεώσεις. Πρόκειται για την διαβρωτική ρουτίνα. Τη βαρετή καθημερινότητα. Αυτήν που σε κατακλύζει με τη σκληρή επανάληψη των ίδιων και των ίδιων μοτίβων Πως μπορείς να την αντιμετωπίσεις; Πρώτα απ’ όλα μάθε να αγαπάς την όμορφη συνήθεια. Τον κοινό πρωινό καφέ. Τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ. Την φροντίδα των παιδιών. Έστω κι αν έχετε διαφωνίες σίγουρα είναι καλύτερα να αντιμετωπίζεις τις ημερήσιες δυσκολίες με παρέα. Αν κάτι σε ενοχλεί, συζήτησέ το δημιουργικά. Μπορείς μάλιστα να προσθέσεις στο ρεπερτόριό σου ερωτήσεις όπως αυτές των πρώτων ραντεβού. ‘Πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια;’ ‘Ποιοι είναι οι αγαπημένοι προορισμοί που δεν έχεις ταξιδέψει ακόμα;’. Έτσι, σχέδια και όνειρα θα τρυπώσουν ξανά στην κουβέντα σας. Κι αν ακόμη αισθάνεστε βαρετά. Βρείτε λίγο χρόνο και ξεκινήστε μαζί κάτι καινούριο. Γυμναστήριο; Ξένη σειρά; Χόμπυ; Ό, τι σας ευχαριστεί!!

4.Η ευγνωμοσύνη

Ένα ακόμη μονοπάτι προς την ευτυχία της σχέσης σου , τέλος , είναι και η ευγνωμοσύνη. Σε κάθε καυγά. Σε κάθε στεναχώρια. Έχεις μάθει να επικεντρώνεσαι σε όλα αυτά που δεν έχει εκείνος. Σε όλα αυτά που θα ήθελες να καταλαβαίνει ή να προσφέρει αλλά δεν το κάνει. Κι όμως. Στάσου για λίγο και αναλογίσου. Μήπως είναι πολλά κι εκείνα που ήδη προσφέρει; Μήπως σου χαρίζει δεκάδες πράγματα που συχνά υποτιμάς; Εκτίμησε και αναγνώρισε τις ευχάριστες πλευρές της σχέσης σας και σύντομα θα δεις τον εαυτό σου πολύ πιο ευτυχισμένο.

Χαρούμενος δεν είναι αυτός που έχει ό,τι θέλει αλλά αύτος που θέλει ό,τι έχει.

Χρύσα Βοζίκη, Ψυχολόγος-Εκπαιδευτικός