
Νοιώθεις σα μια ρίζα ξερή. Σαν ένα δέντρο διψασμένο στη ζέστη του καλοκαιριού. Λες και το ποτάμι της χαράς κυλάει πάντα δίπλα σου. Αλλά ποτέ πάνω σου. Μέσα σου. Για να σε ξεδιψάσει από τη στεναχώρια. Το άγχος. Την απογοήτευση. Τη ματαίωση.
Αν θέλεις όμως το δέντρο σου να καρποφορήσει. Αν θέλεις να γεμίσει από τα ώριμα φρούτα της γαλήνης. Της χαράς. Της ικανοποίησης. Της ευγνωμοσύνης. Πρέπει πρώτα να βρεις και να καταστρέψεις αυτό που τρώει το μέσα του.
Οι άνθρωποι συχνά βάζουμε σε κίνδυνο την ψυχική μας υγεία μέσα από μικρές , ασυναίσθητες αλλά εξαιρετικά βλαβερές συνήθειες. Ποιες είναι αυτές άραγε; Μπορούμε να τις διακρίνουμε ώστε στη συνέχεια να τις αλλάξουμε με επιτυχία;
5 ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ ‘ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ’ ΠΟΥ ΜΑΡΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΟΥ
1.Η αρνητική σκέψη.

Καθημερινά ακούς και βιώνεις δεκάδες γεγονότα. Λόγια. Ιστορίες. Ειδήσεις. Συμβάντα. Κι όμως στο τέλος της μέρας το φίλτρο της ψυχής σου έχει κρατήσει μόνο τα δυσάρεστα. Θανάτους. Ατυχήματα. Αρρώστιες. Δυσκολίες. Και φυσικά το ίδιο συμβαίνει και στις προσωπικές σου συναναστροφές. Όσα καλά λόγια κι αν ειπωθούν εσύ θα κρατήσεις στο μυαλό το ένα που σ’ ενοχλεί. Και θα του επιτρέψεις να μαυρίσει και να εξαφανίσει όλα τ’ άλλα. Ωστόσο, η αρνητική νοοτροπία είναι μια σοβαρή αφορμή για να χαλάει την ψυχολογία σου σε συστηματική βάση.
2.Η τελειομανία.

Πασχίζεις για το καλό. Για το καλύτερο. Για το τέλειο. Βάζεις όλο σου τον εαυτό. Όλες σου τις δυνάμεις. Για να πετύχεις όμως τον τελικό σου σκοπό, αφήνεις πίσω σου πολύτιμα δώρα. Όπως η ηρεμία. Η διασκέδαση. Η ισορροπία. Η χαλάρωση. Και σα να μην έφτανε αυτό. Όταν αντί για επιτυχία γεύεσαι την αποτυχία, η απογοήτευσή σου είναι τεράστια. Ο εαυτός σου έχει στραγγίσει από δυνάμεις και κουράγια και στο τέλος του δρόμου αισθάνεσαι μονάχα συντριβή.
3.Η υπερβολική φροντίδα.

Στην προσπάθεια να είσαι αρεστός και αγαπητός. Στη λαχτάρα να προσφέρεις. Να φροντίσεις. Να αγαπήσεις. Δίνεις παραπάνω απ’ ότι χρειάζεται. Έτσι, αφήνεις πίσω τον εαυτό σου. Τις προτεραιότητες και τις επιθυμίες σου και βυθίζεσαι στην ικανοποίηση των πρέπει και των αναγκών των άλλων. Όταν μάλιστα δεν αναγνωρίζεται ο κόπος σου ή όταν σπάνια κάποιος ανταποδίδει πίσω τις συστηματικές σου φροντίδες, ματαιώνεσαι για τα καλά.
4.Η ενοχή

Ένα επιπλέον μικρόβιο που μολύνει τις όμορφες στιγμές σου είναι και η ενοχή. Είτε γιατί από μόνος σου αισθάνεσαι ότι αποκλίνεις από τον ιδανικό εαυτό σου. Είτε γιατί τοξικά άτομα στο περιβάλλον σου μεταφέρουν ευθύνες για όσα έπρεπε να έχεις κάνει και για άλλα τόσα που έπρεπε να έχεις αποφύγει. Έτσι, εν τέλει βρίσκεσαι διαρκώς απολογούμενος και πικραμένος αφού παρά τις προσπάθειές σου κανένας δεν είναι τελικά αρκετά ευχαριστημένος.
5.Ο νοσηρός τρόπος ζωής.

Όσο κι αν μοιάζει άσχετο από την ψυχική μας ισορροπία τέλος, στην πραγματικότητα, οι καθημερινές πρακτικές μας συνήθειες μπορεί να επιβαρύνουν τη διάθεσή μας. Ο λιγοστός ή κακός ύπνος, η έλλειψη άσκησης, η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας ακόμα και η κακή στάση του σώματός σου που βάζει σε δοκιμασία τη σωματική σου ευεξία , μπορεί να λειτουργούν επιβαρυντικά.
Καλό είναι επομένως να κάνεις μια μικρή ανασκόπηση της ρουτίνας σου. Να εντοπίσεις τα συχνότερα λάθη που συνηθίζεις να κάνεις και να τα αντιμετωπίσεις με ή χωρίς τη βοήθεια ενός ειδικού. Έτσι , θα επιτύχεις καλύτερη ψυχική υγεία και βέβαια περισσότερο ανεβασμένη διάθεση.
Χρύσα Βοζίκη, Ψυχολόγος-Εκπαιδευτικός