ΑΚΑΤΑΣΤΑΣΙΑ : ΠΟΣΟ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΟΥ;

Δώρα κι ευχετήριες κάρτες απ’ τη μέρα του γάμου σου. Μπαούλα γεμάτα προικιά απ’ το σεντούκι της γιαγιάς σου. Μικρούτσικα ρουχαλάκια και παλιά παιχνίδια των παιδιών. Ενθύμια απ’ τα χρόνια της νιότης και τα πρώτα σου ταξίδια. Εποχιακά στολίδια. Βαλίτσες. Κουτιά. Δίσκοι και βιβλία. Και φυσικά κάθε είδους μικρότερο ή μεγαλύτερο αντικείμενο που μπορεί και να σου χρειαστεί μια μέρα. Ή που το πλήρωσες ακριβά για να το πετάξεις ή να το χαρίσεις, βρίσκονται ΟΛΑ εκεί. Στο υπόγειο. Τις αποθήκες. Τις ντουλάπες. Αλλά και το σπίτι ή το χώρο εργασίας όπου ζεις και δουλεύεις καθημερινά.

Και σαν να μην έφτανε αυτό. Κινητά. Tablet. Υπολογιστές και σκληροί δίσκοι έχουν μαζέψει άλλους τόσους ή και περισσότερους σωρούς  από παλιότερα ψηφιακά- και τις περισσότερες φορές αχρείαστα! – αρχεία.

Σ’ ένα κόσμο πληθώρας πληροφοριών κι αντικειμένων όμως, που το μυαλό κατακλύζεται διαρκώς από δεκάδες νέα ερεθίσματα, πόσο βολικό είναι να μας απασχολεί κι όλη αυτή συσσώρευση πραγμάτων;

5 ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΚΑΤΑΣΤΑΣΙΑΣ

1.Η διάσπαση προσοχής.

Όταν στον περιβάλλοντα χώρο, τα οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα είναι πολλαπλά, η προσοχή διασπάται. Οι στίβες της ακαταστασίας ή ακόμα και οι ταχτοποιημένες κούτες και σακούλες μπορεί να αιχμαλωτίσουν το βλέμμα και τη σκέψη σου με αποτέλεσμα να σε καθιστούν λιγότερο γρήγορου και αποτελεσματικό στην καθημερινή σου ζωή.

2.Η υπερφόρτωση των αισθήσεων.

Η αφή. Η όραση. Η ακοή. Ακόμα και η όσφρηση μπορεί να ‘πλημμυρίσουν’ όταν στο χώρο διαβίωσης σου υπάρχουν πολλά και στιβαγμένα αντικείμενα. Και φυσικά δεν πρόκειται για μια ευχάριστη, λυτρωτική πλημμύρα αλλά για ένα εν τέλει ασφυκτικό πνίξιμο που προκαλεί άγχος και στρες.

3.Τα αισθήματα ενοχής.

Είτε πλήρως αφημένα είτε μερικώς βολεμένα. Τα πράγματα που σε περιτριγυρίζουν σε μικρούς χώρους ή μεγάλες ποσότητες σου δημιουργούν τύψεις. Αισθάνεσαι διαρκώς ανεπαρκής. Ανοργάνωτος. Υποδεέστερος των υποχρεώσεων που έχεις αναλάβει. Κι έτσι καταλήγεις χάρη στα άψυχα αντικείμενα να χαλάς την δική σου διάθεση και ψυχολογία.

4.Η δύσκολη καθημερινή εργασία.

Όταν πια έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες μικροαντικείμενα στο σπίτι, όχι μόνο δε  θυμάσαι που βρίσκεται ΄αυτό που μια μέρα θα σου χρειαστεί’ αλλά δυστυχώς χάνεις και αυτά που πραγματικά χρειάζεσαι. Το χάος κι η αταξία δυσκολεύουν τη δουλειά σου και οδηγούν στην άδικη σπατάλη του πολύτιμου χρόνου σου.

5.Η αδυναμία χαλάρωσης.

Όσο κι αν επιθυμείς να κάνεις δώρο στον εαυτό σου μερικές στιγμές αληθινής ξεκούρασης και χαλάρωσης, ένα ασυγύριστο περιβάλλον καθιστά αδύνατο τον ποθητό σου στόχο. Όλη αυτή η πληθώρα ερεθισμάτων γεννά μόνο αναστάτωση και η ηρεμία απομακρύνεται διαρκώς.

ΕΞΥΠΝΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ Ν’ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

1.Κάνε μια λίστα. Σημείωσε τα μέρη που έχεις να συγυρίσεις. Ή τις κούτες που θέλεις να φτιάξεις. Και σβήνε απ’ το χαρτί κάθετί που ολοκληρώνεις. Έτσι και θα επιτύχεις καλύτερη οργάνωση και θα αισθάνεσαι ικανοποίηση κάθε φορά που τελειώνεις κάτι.

2.Άφησε πίσω τα περιττά. Ξεκίνα με όσα δείχνουν άχρηστα εξ’ αρχής. Φυλλάδια. Διαφημιστικά. Παλιά περιοδικά. Σακούλες. Χαρτιά. Σκουπίδια. Θα βοηθήσουν στο πρώτο ξεσκαρτάρισμα. Κι όσον αφορά την ψηφιακή σου πραγματικότητα : για αρχή απενεργοποίησε τις διαρκείς ειδοποιήσεις στο κινητό σου!!

3.Μη λυπηθείς. Πέτα. Πούλα ή χάρισε όσα δεν σου είναι πια απαραίτητα. Πράγματα που δεν τα χρησιμοποιείς για πάνω από πέντε χρόνια δύσκολα θα τα χρησιμοποιήσεις αργότερα αφού έχεις μάθει να ζεις χωρίς αυτά. Επίσης, απέφυγε την πολύ σκέψη την ώρα της καθαριότητας καθώς η συναισθηματική εμπλοκή με κάτι μπορεί να σε δυσκολέψει στο να το αποχωριστείς.

4.Πάρε βοήθεια. Η οικογένεια ή οι φίλοι σου μπορούν να γίνουν πρώτης τάξεως βοηθοί σου. Έτσι, δεν θα αισθάνεσαι μόνος μπροστά σ’ ένα βουνό υποχρεώσεων και το καθάρισμα θα γίνει σαφώς πιο διασκεδαστικό.

5.Κάντα ένα-ένα. Προσπάθησε να ξεκινάς και να τελειώνεις ένα – ένα σημείο τη φορά. Με τον τρόπο αυτό θα νοιώθεις ανακούφιση όταν κάτι ολοκληρώνεται.

6,Βάλε λίγο κέφι. Άνοιξε τα παράθυρα. Δυνάμωσε την αγαπημένη σου μουσική. Και κάνε το βαρετό συμμάζεμα να μοιάζει ένα ευχάριστο παιχνίδι.

Στο τέλος της διαδικασίας θα νοιώθεις κούραση αλλά και πραγματική ανακούφιση!!

Χρύσα Βοζίκη, Ψυχολόγος-Εκπαιδευτικός