ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ : 6 ‘ΘΑΝΑΣΙΜΑ’ ΛΑΘΗ [παραδείγματα]

ΑΦΕΝΤΙΚΟΚρατάς στα χέρια σου την άκρη του σκοινιού. Δυσκολεύεσαι. Τεντώνεις και τεντώνεσαι. Στην άλλη άκρη της κλωστής; Ο αντίπαλος! Σφίγγει κι αυτός γερά. Δαγκώνει τα χείλη. Αντιστέκεται. Ποιος θα επικρατήσει; Ποιος θα πάρει τον άλλον με το μέρος του; Η διαπραγμάτευση έχει ήδη αρχίσει..

Ο μισθός σου. Η άδεια. Η προαγωγή. Η αλλαγή. Ακόμα και η απλή πρωτοβουλία, χρειάζονται διεκδίκηση! Στο παιχνίδι της επικοινωνίας όμως, κερδίζει ο πιο δυνατός; Ή μήπως νικητής βγαίνει αυτός που χρησιμοποιεί έξυπνα και σωστά τα όπλα του;

6 ΠΑΓΙΔΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ Ν’ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ

Μπάμιες ή μακαρόνια με κιμά; Επιτραπέζιο ή play station; Διακοπές στη Χαλκιδική ή στην Κρήτη; Με τη μάνα σου, τον πατέρα σου,τον αδερφό σου, τον σύζυγο ή το φίλο σου, διαπραγματεύεσαι καθημερινά. Το ίδιο συμβαίνει και στη δουλειά σου! Για μικρές και μεγάλες αποφάσεις.

ΔΙΛΗΜΜΑ

Προσπαθείς να πάρεις αυτό που θέλεις. Πασχίζεις να πετύχεις αυτό που θεωρείς σωστό. Ωστόσο, για να φτάσεις το σκοπό σου χρειάζονται ελιγμοί και μεγάλη προσοχή στις παγίδες! Τι πρέπει να προσέχεις;

1.ΤΑ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ. Το μυαλό σου πολλές φορές κολλάει σε φιξαρισμένες εικόνες και αντιλήψεις. ‘Όλοι κοιτάνε το συμφέρον τους’ ‘Όλα τα αφεντικά προσπαθούν να σε πατήσουν.’ ‘Κανένας δεν πρόκειται να φροντίσει για το δικό σου καλό.’ Κι έτσι, αντί να είσαι ανοιχτός και ευέλικτος, μένεις παγιδευμένος στις προκαταλήψεις σου.

Την επόμενη φορά, προσπάθησε ν’ ακούσεις καθαρά και ουσιαστικά αυτό που σου λένε οι άλλοι! Που ξέρεις; Ίσως και να ‘χουν να σου πουν κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που περιμένεις!

2.Η ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ. Ακούς χίλιες λέξεις; Σκαλώνεις στις πέντε. Σ’ αυτές που σ΄ενδιαφέρουν. Σ’ αυτές που σε πληγώνουν. Σ’ αυτές που περίμενες ν’ ακούσεις από την αρχή. Πλάθεις ολόκληρα σενάρια γύρω τους. Γαντζώνεσαι επιλεκτικά σε ορισμένα μόνο σημεία της κουβέντας. Σταμάτησέ το τώρα.

Κράτα τη συγκέντρωση και την προσοχή σου στο σύνολο της συζήτησης. Πάρε όλες τις πληροφορίες που σου δίνονται. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να αντιμετωπίσεις τον άλλον αποτελεσματικά !

3. ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ. Ναι είναι απόλυτα λογικό. Όταν διαπραγματεύεσαι, θες να ‘σαι από πάνω. Ή τουλάχιστον να μην αισθάνεσαι όπως ο Δαβίδ απέναντι στον Γολιάθ. Βάζεις τα δυνατά σου λοιπόν. Αρχίζεις να μιλάς για σένα. Για τις σπουδές σου. Την εργατικότητά σου. Τις πρωτοποριακές σου ιδέες. Αν το παρακάνεις ωστόσο, έχεις περισσότερα να χάσεις, παρά να κερδίσεις.

ΠΡΟΒΟΛΗ

Αντί να προβάλεις έντονα τον εαυτό σου, συγκρατήσου. Εξασκήσου στη σιωπή και τις ερωτήσεις κι άσε τον αντίπαλο ν’ ανοίξει πρώτος τα χαρτιά του. Να σου αποκαλυφθεί..!

4. Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ. ‘Εγώ ξέρω.’ ‘Το ελέγχω.’ ‘Δεν χωράει καμιά αμφιβολία! Θα τον κάνω να λυγίσει.’ Η εμπιστοσύνη στον εαυτό και τις ικανότητές σου δεν είναι κακή. Η υπερβολή της όμως, πειράζει. Κάνει τον άλλον να νοιώθει απειλή. Κι εσένα; Να ακούς λιγότερο. Να προσπαθείς λιγότερο.  Και να πέφτεις πιο απότομα απ’ το βάθρο που μόνος σου έστησες.

Κράτα την μπάλα χαμηλά και νίκησε με την ευγένεια και τα στέρεα επιχειρήματά σου. Αυτά είναι που σε κάνουν σημαντικό.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ5. ΟΙ ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ. Συχνά, φτάνεις απέναντι στον συνομιλητή σου διστακτικός. Νοιώθεις εξ’ αρχής, ότι εσύ είσαι εκείνος που πρέπει να συμβιβαστεί. Κι όσο περνάει η ώρα, λυγίζεις εύκολα. Υποχωρείς. Δεσμεύεσαι απέναντι στις απαιτήσεις του άλλου. Παράλογα. Απροσδόκητα. Πριν καν διεκδικήσεις αυτά που επιθυμείς!

Όσο βλάπτει η υπερβολική εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου όμως, άλλο τόσο βλάπτει και η ηττοπάθεια. Μην ξεκινάς τη διαπραγμάτευση, νοιώθοντας απ’ την αρχή ηττημένος. Μην είσαι έτοιμος να χάσεις προτού καν πολεμήσεις! Πάλεψε για όσα σου ανήκουν!

6. Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ. Κάθε αγώνας, απαιτεί στρατηγική. Και για να μπορέσεις να τη χτίσεις, πρέπει να ‘χεις διαθέσιμες γνώσεις και πληροφορίες.

Μάθε. Ρώτα. Ενημερώσου. Όσο πιο πολλά γνωρίζεις, τόσο καλύτερα μπορείς να χειριστείς μια κατάσταση. Ακόμα και μια τόση δα μικρούλα πληροφορία, μπορεί να είναι το κλειδί της επιτυχίας σου! Ψάξε να τη βρεις!

ΈΞΥΠΝΑ’ ΚΟΛΠΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙΣ

ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

  • Άκου περισσότερο απ’ όσο μιλάς
  • Δώσε σημασία στη γλώσσα του σώματος
  • Κοίτα τον άλλον στα μάτια
  • Μη διακόπτεις
  • Ζήτα διευκρινίσεις
  • Διαχειρίσου τα συναισθήματά σου

Το να πάρεις αυτό που σου αξίζει, θέλει τρόπο, όχι κόπο!  Διαπραγματεύσου. Είναι η αρχή του ονείρου σου!

Χρύσα Βοζίκη, Ψυχολόγος-Εκπαιδευτικός