ΚΟΥΡΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΤΡΩΩ

ΟΤΑΝ Η ΚΟΥΡΑΣΗ ΣΕ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ!

Τρέχεις όλη μέρα. Όπως το τρένο της γραμμής. Δίχως σταματημό. Δίχως γυρισμό. Πάνω στις προγραμματισμένες ράγες σου. Και ξεφυσάς ολημερίς μαύρους καπνούς.

Γυρνάς στο σπίτι διαλυμένη. Από τα πρωινά ψώνια. Τη φροντίδα των παιδιών. Τη δουλειά. Το συγύρισμα. Τις ατέλειωτες ώρες στις ουρές και τα φανάρια. Τις συζητήσεις. Τις αποφάσεις. Τους τσακωμούς. Τις υποχρεώσεις.

Δε ζητάς πολλά. Θέλεις απλώς ένα διάλειμμα απ’ τον κόσμο. Κι έτσι, βουλιάζεις αναπαυτικά μέσα στο μπολ του παγωτού. Μασουλάς αμέτρητα πατατάκια για να σταματήσει ο θόρυβός τους, το θόρυβο της μέρας που ακόμα βουίζει στο κεφάλι σου. Απολαμβάνεις ένα τεράστιο πιάτο απ’ το αγαπημένο σου φαγητό. Γιατί αισθάνεσαι ότι το δικαιούσαι. Μετά από την τόση. Ατελείωτη κούραση.

Κι αν τη στιγμή εκείνη παραδίνεσαι στη γαλήνη του βρώμικου ή πλούσιου φαγητού, την επόμενη κιόλας στιγμή το ‘χεις ήδη μετανιώσει.

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν για να σταματήσεις τα υπερφαγικά επεισόδια όταν είσαι κουρασμένη;

ΚΟΥΡΑΣΗ : ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΦΑΓΙΑ

Όχι δεν είναι στην φαντασία σου. Όταν στη διάρκεια της μέρας το σώμα σου έχει εξαντληθεί και το μυαλό σου είναι κατάκοπο από τις διαρκείς αποφάσεις, όσο πολύ κι αν θέλεις να συγκρατηθείς… τελικά υποκύπτεις. Η δύναμη της θέλησής σου, έχει πάει περίπατο μαζί με την πνευματική και σωματική σου γαλήνη κι έτσι η αυτοσυγκράτηση γίνεται εξαιρετικά δύσκολη.

Επιπλέον, έχει επιστημονικά αποδειχτεί ότι και η έλλειψη ύπνου μπορεί να είναι υπεύθυνη για πολλές υπερφαγικές ατασθαλίες. Οι άνθρωποι που κοιμούνται τέσσερις με πέντε ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να καταναλώνουν ως και 22 % περισσότερες θερμίδες απ’ το μέσο όρο εξ’ αιτίας της κούρασής τους.

Αν ανήκεις σ’ αυτούς ρίξε μια ματιά στις παρακάτω μικρές συμβουλές για καλύτερο έλεγχο των διατροφικών σου συνηθειών!

7 ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΥΣ.. ΥΠΕΡΦΑΓΙΚΟΥΣ

  1. Εξοικονόμησε πάση θυσία περισσότερο χρόνο για έναν καλό βραδινό ύπνο. Άφησε στην άκρη τις δουλειές που δεν αποτελούν προτεραιότητα. Ζήτησε βοήθεια από τρίτους και κυρίως.. επένδυσε στην ξεκούρασή σου.
  2. Κάνε ένα γραπτό πλάνο με το φαγητό που θέλεις ή πρόκειται να καταναλώσεις. Γίνε ο προσωπικός διατροφολόγος του εαυτού σου. Ακόμα κι αν δεν καταφέρεις να τηρήσεις απόλυτα το σχέδιο θα έχεις έναν οδηγό για το πόσο μπορείς να αποκλίνεις.
  3. Σήκω νωρίς το πρωί και προετοίμασε σε τάπερ και σακουλάκια το φαγητό της ημέρας σου. Όσο ακόμα η δύναμη της θέλησής σου είναι ακμαία μπορείς να βάλεις τα όρια που εσύ επιθυμείς. Έτσι, τη στιγμή της κούρασής σου θα αποφύγεις τις αυθόρμητες επιδρομές στο ψυγείο και θα διαλέξεις κάτι από τα έτοιμα.
  4. Την κρίσιμη ώρα της ακατάσχετης πείνας, κάνε ένα μικρό διάλειμμα. Απάλλαξε το μυαλό σου απ’ την ανάγκη να πάρεις αποφάσεις ή να ανταποκριθείς σε δουλειές. Απομακρύνσου από τα επιβαρυντικά ερεθίσματα για πέντε λεπτά και πάρε χρόνο να σκεφτείς τι είναι καλύτερο για την υγεία και την εμφάνισή σου.
  5. Όταν το θηρίο μέσα σου ουρλιάζει για γλυκό ή αλμυρό, καθησύχασέ το. Αντί να τρέξεις στο ψυγείο ή το περίπτερο για να πάρεις αυτό που λαχταράς, γράψτο. Σημείωσε τι ακριβώς θέλεις να φας, πως θα το προμηθευτείς και πόσο πολύ θα σε ικανοποιήσει τελικά. Η άσκηση αυτή θα βοηθήσει τη συνειδητότητα των αποφάσεών σου.
  6. Φαντάσου τον εαυτό σου τριάντα λεπτά μετά το υπερβολικό φαγητό. Τι βλέπεις; Πως τα πας με το βαρύ σου στομάχι; Πως νοιώθει ο μελλοντικός εαυτός σου; Πως είσαι από άποψη αυτοπεποίθησης;
  7. Ρώτησε τον εαυτό σου τι θα έτρωγε εκείνη τη στιγμή ο μελλοντικός εαυτός που επιθυμείς. Κάτι λιγότερο; Κάτι πιο ελαφρύ; Κάτι πιο υγιεινό; Η απάντηση είναι αυτό που πρέπει να κάνεις για να νοιώθεις καλύτερα!

Ξεκίνησε από αύριο κιόλας τις καλές πρακτικές και καλή σου επιτυχία!

Χρύσα Βοζίκη, Ψυχολόγος-Εκπαιδευτικός