ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΟΨΩ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΩ , ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ; [tips]

ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠ'ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟΤι θα γινόταν ο Μπακς Μπάνυ αν δεν μπορούσε πια να μασουλάει τ’ αγαπημένα του καρότα ; Πως θα ένοιωθε η Μαίρη Πόππινς δίχως τη μαγική ομπρέλα που την ανέβαζε στους ουρανούς;

Πως θα ήταν η δική σου ζωή άραγε χωρίς τα τσιγάρα σου, τον αναπτήρα, το τασάκι σου, τις στιγμές σου;

Με τον πρωινό καφέ, μετά το φαγητό, στην έξοδο με φίλους.. Όταν δεν έχεις που να ξεσπάσεις, όταν σε γκαζώνουν στη δουλειά, όταν χαλαρώνεις στην παραλία..

Όπως οι παιδικοί ήρωες δένονται με συνήθειες κι αντικείμενα, έτσι κι εσύ έχεις δεθεί με το κάπνισμα! Τι συμβαίνει όμως όταν θέλεις να.. λυθείς;

Ο ΛΟΥΚΙ ΛΟΥΚ ΤΟ ΕΚΟΨΕ, ΕΣΥ;

ΛΟΥΚΙ ΛΟΥΚ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΜΑΈχει ωραία γεύση; Δεν θα το λεγες! Ωραία μυρωδιά έστω; Μπααα.. Σου κάνει κακό; Μάλλον. Το ξέρεις; Το ξέρεις και πολύ καλά. Τι σε κρατά δέσμιο του καπνίσματος επομένως; Μέχρι και ο διάσημος καουμπόι Λουκ, έβαλε στο στόμα το στάχυ αντί για το παραδοσιακό στριφτό. Εσύ; Γιατί δυσκολεύεσαι τόσο;

  • Η εξαρτησιογόνος ουσία. Όσο κι αν πιστεύουμε ότι το.. ‘κρατάμε στο χέρι’, στην πραγματικότητα μας κρατάει αυτό! Η νικοτίνη, μια απ’ τις πιο βασικές ουσίες του καπνού, επηρεάζει τον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά μας και μας κρατά γερά φυλακισμένους στα εξαρτητικά δεσμά της.
  • Η προσωπικότητά. Τα πολύ αρνητικά ή πολύ θετικά συναισθήματα : βλάπτουν σοβαρά την υγεία! Αγχώδεις και στενάχωροι τύποι αλλά και όσοι επιθυμούν να βρίσκονται συνεχώς σε διέγερση και θετική διάθεση, συχνά καταφεύγουν στη λύση του τσιγάρου.
  • Η διάσπαση προσοχής. Το κάπνισμα μειώνει προσωρινά τη γνωστική μας ικανότητα. Έτσι, όταν καπνίζουμε, η προσοχή μας είναι λιγάκι περιορισμένη. Συγκεντρωνόμαστε στα απλά ερεθίσματα του περιβάλλοντος, ξεχνάμε κάπως τις αρνητικές μας σκέψεις και το άγχος υποχωρεί. Ωστόσο, αν δεν υπάρχουν άλλα διασπαστικά ερεθίσματα τριγύρω, παραμένουμε βουλιαγμένοι στη θλίψη και τα προβλήματά μας.
  • ΤΣΙΓΑΡΟ ΑΠΟΛΑΥΣΗΗ προσδοκία. Ακόμη κι αν το τσιγάρο δεν προκαλεί μια ουσιώδη αλλαγή στη διάθεσή μας, η ελπίδα ότι θα προκαλέσει, λειτουργεί ως placebo. Ονειρευόμαστε τη χαλάρωση, την ξεκούραση, την αποσυμπίεση! Περιμένουμε ότι θα νοιώσουμε διαφορετικά και η προσδοκία από μόνη της μας δημιουργεί την αλλαγή συναισθήματος!
  • Η ψευδαίσθηση της αθανασίας. Ο θάνατος, ο καρκίνος του πνεύμονα, ο χρόνιος βασανιστικός βήχας και τόσα άλλα, μας είναι γνωστά. Παρόλα αυτά, μπροστά στην απόλαυση ενός τσιγάρου, τα απωθούμε. Αισθανόμαστε ακμαίοι και δυνατοί. Μένουμε μακρυά από..  ‘τις υπερβολές των γιατρών’ ή αυτά που ‘συμβαίνουν μόνο στους άλλους’ ή που ‘όταν συμβούν και σε μας, βλέπουμε’. Το ξέρουμε ότι βλάπτει. Κι ο μόνος τρόπος ν’ αντιμετωπίσουμε ειλικρινά τον εαυτό μας είναι να τον ρωτήσουμε..’θα ήθελες το παιδί σου να καπνίζει;’ Την συνέχεια, την γνωρίζουμε όλοι καλά.

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΟΨΩ; 6 ΠΑΓΙΔΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ!

ΠΑΓΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

1.Μην το κόψεις απότομα. Το αιφνίδιο τέλος της αγαπημένης συνήθειας, την μυθοποιεί. Κάνει τα τσιγάρα να μοιάζουν σαν τον πολύτιμο θησαυρό που είχες στα χέρια σου και στον έκλεψαν ξαφνικά. Αντίθετα, προγραμμάτισε την μέρα της διακοπής και κάπνιζε ως τότε όπως συνήθως. Έτσι, η διακοπή θα μοιάζει σαν μια απόλυτα φυσιολογική, προγραμματισμένη κατάσταση στη ροή της ζωής σου! Τίποτε δακρύβρεχτο και δραματικό.

2.Μην προσπαθείς να μην σκέφτεσαι το τσιγάρο. Ο εγκέφαλος έχει το παράδοξο χαρακτηριστικό να σκέφτεται περισσότερο ο,τι προσπαθεί επίμονα να ξεχάσει! Ασχολήσου με άλλες δραστηριότητες που θα απορροφήσουν τη σκέψη σου όπως η δουλειά ή τα χόμπι σου. Η λήθη θα έρθει από μόνη της.

3.ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΝΙΚΟΤΙΝΗΣΜην χρησιμοποιήσεις υποκατάστατα. Τσίχλες, αυτοκόλλητα, εισπνεόμενα ακόμα και το περίφημο ηλεκτρονικό τσιγάρο, απλώς κρατούν την εξάρτηση ζωντανή και δυσκολεύουν την απόφασή σου για μια οριστική αλλαγή υγείας και ζωής! Θα υπάρξουν ορισμένα στερητικά συμπτώματα τον πρώτο καιρό, αλλά θα κρατήσουν λίγες μόνο ημέρες. Βάλε τα δυνατά σου!

4.Μην κρατάς ‘καβάτζες’. Κρυμμένα πακέτα ή σακουλάκια καπνού στο συρτάρι, στο ντουλάπι, στο παπούτσι.. για μια ώρα ανάγκης, μαρτυρούν πως ακόμα αμφιβάλλεις για την ορθότητα της επιλογής σου. Θυμήσου.. ΄θα θελες το παιδί σου να καπνίζει;΄ Αν όχι, ο δρόμος που διάλεξες είναι κι ο σωστός! Περπάτησέ τον όπως σου αξίζει!

5.Μην ξεγελαστείς και πεις ‘μονάχα ένα’. Στην βραδινή παρέα που βγήκε για ποτό, στον εργασιακό χώρο που έμαθαν ότι το κόβεις, πάντα θα βρεθεί κάποιος να σου προσφέρει  : ‘ένα μόνο’. Μην πέσεις στην παγίδα και πιστέψεις πως το ελέγχεις. Είναι σαν τα διάσημα πατατάκια, κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα. Και ο κύκλος ξεκινά απ’ την αρχή!

6.Μην αποφεύγεις τους καπνιστές. Μείνε στην παρέα τους ή τους χώρους που διασκεδάζουν κι αντί να νοιώθεις ανάπηρος χωρίς τσιγάρο , νοιώσε τυχερός! Με περισσότερα λεφτά στην τσέπη, δυνατή ανάσα στα πνευμόνια, ευχάριστη αναπνοή και χωρίς κουραστικές σκέψεις : ‘μου τελείωσε ο καπνός’, ‘δεν έχω φιλτράκια’, ‘επιτρέπεται να καπνίζεις εδώ ή πάλι θα ξεπαγιάσουμε’, ΄ένα τασάκι ζήτησα εδώ και ώρα δεσποινίς’ και τόσα άλλα…… Απόλαυσε την ελευθερία σου ως μη-καπνιστής σαν να ήσουν πάντα έτσι!! Η καινούρια σου ζωή είναι κρυμμένη πίσω απ’ τον καπνό και σε περιμένει!

Χρύσα Βοζίκη, Ψυχολόγος-Εκπαιδευτικός