ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ

ΘΑΛΑΣΣΑ: ΕΚΕΙ ΑΚΟΥΜΠΑΩ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΟΥ

Στον ιδρώτα σου. Στη συγκίνηση των δακρύων σου. Στο ίδιο σου το σώμα. Δε βλέπεις άλλο παρά αλάτι και νερό. Όπως ακριβώς η σύσταση της θάλασσας. Λες και ξεπήδησες μια μέρα απ’ τους ωκεανούς και σ’ αυτούς πασχίζεις να επιστρέψεις σε κάθε ευκαιρία.

Άλλος ανακουφίζεται και μόνο στη θέα της θάλασσας. Ανοίγει το βλέμμα του μπροστά στην απεραντοσύνη. Ονειρεύεται καράβια. Ταξίδια. Φυγές. Καινούριες διεξόδους.

Άλλος γλιστράει στα νερά της και γαληνεύει. Λες και ξεπλένονται οι έγνοιες , οι αμαρτίες, οι σκοτούρες, τα βάσανα μέσα στη θαλασσινή ανοιχτωσιά.

Χειμώνα ή καλοκαίρι. Η θάλασσα χαρίζει μια αίσθηση ελευθερίας. Ευεξίας. Σαν όταν πνίγεσαι από την κάθε μέρα να σου προσφέρει καινούρια ανάσα το αεράκι της ακτής.

Τι το τόσο ευεργετικό έχει όμως η θάλασσα ώστε να καταφέρνει να μας ηρεμεί; Επιδρά όντως στο μυαλό και την ψυχή μας ή είναι απλώς μια υποκειμενική αίσθηση;

Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΥΕΡΓΕΤΕΙ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑ

Εκτός από τις πρόσφατες έρευνες που καταδεικνύουν ότι η διαβίωση κοντά στις ακτές φαίνεται να βελτιώνει το αίσθημα ευχαρίστησης και καλής ζωής των ανθρώπων, η θάλασσα μοιάζει να επενεργεί και πιο αντικειμενικά πάνω στον οργανισμό μας.

Η σύσταση του θαλασσινού αέρα , με τα αρνητικά ιόντα να καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, λειτουργεί βελτιωτικά στη μείωση του άγχους και την αύξηση της προσοχής και συγκέντρωσης.

Το ηρεμιστικό γαλάζιο χρώμα αλλά και ο ήχος των κυμάτων ενεργοποιούν το παρασυμπαθητικό σύστημα προσφέροντας πολύτιμη χαλάρωση στο σώμα μας.

Επίσης, το αλάτι του νερού βοηθά στην ισορροπία των επιπέδων τρυπταμίνης, σεροτονίνης και μελατονίνης στον εγκέφαλο, γεγονός που συμβάλει στην αποφυγή της κατάθλιψης και την καλυτέρευση της ψυχολογικής διάθεσης.

Τέλος και η θερμοκρασία του νερού παίζει καθοριστικό ρόλο στην ευεξία αφού το κρύο νερό της άνοιξης καταπραΰνει τις νευρικές απολήξεις ενώ το ζεστό καλοκαιρινό νερό χαλαρώνει το μυϊκό σύστημα.

Η θάλασσα δηλαδή το δίχως άλλο έχει μια ανακουφιστική επίδραση τόσο στο σώμα όσο και στο πνεύμα μας, χαρίζοντας συνολικά αποτελέσματα ευεξίας.

ΜΙΚΡΑ ΤIPS ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ

1.Αναζήτησε ευκαιρίες για ταξίδια και αποδράσεις κοντά στη θάλασσα. Μια μεγάλη απολαυστική κρουαζιέρα στα νησιά ή ακόμα και μια μονοήμερη εκδρομή δίπλα στο κύμα θα σε αναζωογονήσουν.

2.Απόλαυσε τις στιγμές στην παραλία με καλή παρέα. Τα παιδιά ή οι φίλοι σου. Ο σύντροφος ή η οικογένειά σου. Αποτελούν την κατάλληλη αφορμή για περισσότερο χρόνο παραμονής κοντά στο νερό. Θαλάσσια σπορ. Μπάλες. Φουσκωτά. Ρακέτες. Παιχνίδια στην άμμο. Ή ακόμη και τάβλι σε κάποιο παράκτιο ταβερνάκι, θα σε κάνουν να περάσεις ακόμα πιο όμορφα.

3.Χαλάρωσε δίπλα στο κύμα ακόμα κι αν η μοναδική παρέα είναι ο εαυτός σου. Οι πολύ πρωινές ή οι απογευματινές ώρες για μπάνιο, χωρίς πολύ κόσμο , είναι οι καταλληλότερες. Ένα καλό βιβλίο ή ένα σταυρόλεξο μπορούν να σε συντροφεύσουν άριστα. Μην παραλείψεις να περπατήσεις ξυπόλυτος στη χλιαρή αμμουδιά και να  ΄γειώσεις’ όλες τις σκοτούρες και τα προβλήματά σου.

4.Αν βρίσκεσαι στην πόλη, δώσε θαλασσινή αύρα στο χώρο σου. Κοχύλια. Βότσαλα. Διακοσμητικά με πέτρες, άμμο, σκοινιά ή δίχτυα. Πίνακες με καλοκαιρινά τοπία. Θα ανανεώσουν το χώρο και τη διάθεσή σου.

5.Δοκίμασε την καινούρια εμπειρία του floating.Μια μέθοδο χαλάρωσης σε ειδικά κέντρα θεραπειών που προσπαθεί να προσομοιάσει την εμπειρία της θαλασσινής άνωσης. Μακριά από ερεθίσματα. Και κοντά στην αίσθηση της επίπλευσης στο νερό μόνο με ένα ελαφρύ μαγιό.

Ό,τι κι αν επιλέξεις. Κάντο με τον τρόπο που θα βοηθήσει το δική σου διάθεση και ψυχολογία!

Χρύσα Βοζίκη, Ψυχολόγος-Εκπαιδευτικός