ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΣΧΕΣΗ ΓΕΜΑΤΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ : ΠΟΥ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ;

Όπως οι καλοκαιρινές διακοπές στα νησιά. Έτσι ξεκινούν οι περισσότερες σχέσεις. Με προθέσεις καλές. Με προσδοκίες για μια ευχάριστη, ξεκούραστη και συναρπαστική εμπειρία. Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου ίδιο για όλους.

Άλλοι βρίσκουν στη σχέση κρυφές μαγευτικές παραλίες. Άφθονο πράσινο που τους ξεκουράζει. Μικρά ταβερνάκια με καλό φαγητό και κρασί. Κάνουν βόλτες. Θαλάσσια σπορ. Αγκαλιές στα ηλιοβασιλέματα. Και περνούν εν τέλει καλύτερα απ’ ότι αρχικά τολμούσαν να ελπίζουν και να περιμένουν.

Άλλοι πάλι ξεκινούν για διακοπές και συναντούν μονάχα δυσκολίες. Μποτιλιάρισμα. Καθυστερήσεις στα πλοία της γραμμής. Ασφυκτική ζέστη και πολυκοσμία στα παραθαλάσσια μέρη. Καυγάδες με την παρέα. Γκρίνια και δυσαρέσκεια. Κι έτσι καταλήγουν σ’ ένα τεράστιο φιάσκο πολύ μακριά από τα αρχικά τους σχέδια.

Κάπως έτσι φαντάζουν και οι σχέσεις με το σύντροφό μας όταν πάρουν τη λάθος πορεία. Μήπως όμως έχουμε βάλει κι εμείς ένα χεράκι για να χαλάσει το καλό κλίμα της καλοκαιρινής εξόρμησης;

4 ΣΥΧΝΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ

1.Η αδιαφορία

Όταν ο πρώτος καιρός περάσει. Όταν ο πρώτος ενθουσιασμός εξανεμιστεί. Η ρουτίνα βυθίζει τη σχέση σου σε μια ανιαρή στασιμότητα. Ξέρεις πια τις καλές και τις κακές πλευρές του άλλου και πολύ λίγο τραβά πια το καθημερινό σου ενδιαφέρον αφού μπορείς χοντρικά να προβλέψεις κάθε κίνησή του και αντίδραση.

Έτσι, δε διστάζεις να αφοσιωθείς στις δικές σου δουλειές , υποχρεώσεις και ασχολίες αφήνοντας πίσω  το έτερον σου ήμισυ. Δε ρωτάς ούτε νοιάζεσαι για όσα τον απασχολούν. Χαλαρώνεις τη φροντίδα σου απέναντί του. Αδιαφορείς ακόμα και για την εξωτερική σου εμφάνιση ή τη σεξουαλική σας ζωή. Και..η σχέση αρχίζει να παίρνει την κατηφόρα.

2.Η ασφυξία

Κι ενώ κάποιοι στην πορεία του χρόνου διαλέγουν το δρόμο της απομάκρυνσης, δεν είναι λίγοι αυτοί που προτιμούν την προσκόλληση. Εγκαταλείπουν τη μέχρι τώρα ζωή τους. Τους φίλους. Τις δραστηριότητες. Τα ενδιαφέροντα. Αισθάνονται ότι υπάρχουν και αναπνέουν μόνο μέσα από τη συντροφική σχέση. Και σταδιακά απαιτούν το ίδιο κι από τον σύντροφό τους.

Αν ανήκεις στην κατηγορία αυτή μην ξεχνάς ότι μπορεί εν τέλει να αφήσεις πολύ λίγο οξυγόνο στον άλλον για να αναπνέει κι εκείνος ελεύθερα. Ο προσωπικός χρόνος και οι διαφορετικές ασχολίες είναι πολύτιμες για τον καθένα και περισσότερο ανανεώνουν παρά απομακρύνουν το ζευγάρι.

3.Η προσδοκία                                           

Ένα από τα συχνά παραπτώματα που συνηθίζουμε, κυρίως οι γυναίκες, είναι και η αναμονή του γαλάζιου πρίγκιπα. Χωρίς να το καταλαβαίνουμε προσδοκούμε ασυναίσθητα τον ήρωα του παραμυθιού. Τον πρωταγωνιστή των ρομαντικών ταινιών που θα έκανε και θα έχανε τα πάντα για χατίρι μας.

Εντούτοις, η πραγματική ζωή είναι πολύ διαφορετική. Με ελαττώματα. Ατέλειες. Καυγάδες. Διαφορές. Που καλό είναι να τις δεις με ψυχραιμία. Να τις αντιμετωπίσεις ως απόλυτα φυσιολογικές και να τις αγκαλιάσεις με αγάπη. Ακόμα πιο σφιχτά απ’ ότι θα αγκάλιαζες τον τέλειο σύντροφο!

4.Το μπάλωμα

Προσοχή όμως! Και η δυνατή αγκαλιά. Η αβλεπής συγχώρεση. Η ατέρμονη υπομονή στις αδυναμίες του άλλου μπορεί να αποτελέσει αιτία για μια σχέση γεμάτη προβλήματα.

Όταν αντί να δούμε ρεαλιστικά μια σχέση την εξωραΐζουμε. Όταν κουκουλώνουμε τα ελαττώματα του συντρόφου στους φίλους, τους συγγενείς και τον ίδιο μας τον εαυτό. Σίγουρα υπάρχει μέσα μας μια χύτρα που σιγοβράζει σιωπηλά και μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκραγεί. Ακόμη κι αν δεν εκραγεί όμως μπορεί να μας καταδικάσει αυτή η σιωπή σε μια ανεπιθύμητη ζωή και μια ζοφερή καθημερινότητα.

Οι σχέσεις θέλουν καθαρό βλέμμα και ψυχή. Υπομονή. Δουλειά. Και δημιουργικότητα! Βάλε τα δυνατά σου και σύντομα θα έχεις αυτά που βαθιά επιθυμείς.

Χρύσα Βοζίκη, Ψυχολόγος-Εκπαιδευτικός