ΠΕΡΝΑΩ ΚΑΛΑ ΜΕ ΦΙΛΟΥΣ

ΦΙΛΟΙ : ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΛΕΞΕΣ ΑΥΤΟΥΣ;

Σαν το αγαπημένο σου μπλουζάκι. Αυτό με τη γνώριμη στάμπα. Τη γνώριμη μυρωδιά. Αυτό που φορούσες στο πρώτο σου ραντεβού. Αυτό που σκίστηκε στον πρώτο σου καυγά. Αυτό που πάλιωσε μα δεν τολμάς να το αποχωριστείς γιατί.. το αγάπησες.

Έτσι ακριβώς είναι κι οι φίλοι μας. Έχουν κάτι μοναδικό και οικείο. Έχουν συνδεθεί με δυνατές αναμνήσεις κι εμπειρίες στη ζωή μας. Κι όσα χρόνια κι αν περάσουν τους θέλουμε εκεί. Παρόντες. Ακόμα και μέσα σε νέα δεδομένα. Ακόμη και χωρίς την αίγλη της φιλίας του πρώτου καιρού.

Είναι οι σύμμαχοί μας. Οι συνοδοιπόροι μας. Οι άνθρωποι της καρδιάς μας.

Με ποια κριτήρια όμως τους διαλέγουμε ανάμεσα στις χιλιάδες γνωριμίες μας; Γιατί αυτοί κι όχι κάποιοι άλλοι;

6 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΜΑΣ

1.Η εμφάνιση

Πράγματι οι ελκυστικοί άνθρωποι τραβούν τα πρώτα βλέμματα. Τα πρόσωπα με τα όμορφα χαρακτηριστικά δίνουν την αίσθηση του γνώριμου γι’ αυτό και κερδίζουν τις αρχικές εντυπώσεις όλων μας. Ωστόσο, οι τελικές μας επιλογές γίνονται συνήθως με βάση την ομοιότητα της εμφάνισης και όχι την υπερβολική ομορφιά ή το ιδιαίτερο στυλ. Ανάλογα με το που κατατάσσεις εμφανισιακά τον εαυτό σου δηλαδή, επιλέγεις εν τέλει φίλους αντίστοιχης εμφάνισης κι αισθητικής.

2.Η προσωπικότητα

Η ομοιότητα αποτελεί βασικό κριτήριο επιλογής και σε επίπεδο ατομικών χαρακτηριστικών. Τα άτομα που σου μοιάζουν είναι πρώτα στη λίστα των προτιμήσεών σου. Εντούτοις, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι λοιπές κοινωνικές δεξιότητες κάποιου ώστε να σε κάνει να τον προσεγγίσεις, να τον προσέξεις, να τον εκτιμήσεις και τελικά να τον διαλέξεις για μέλος της στενής σου παρέας.

3.Η απόλαυση

Μαζί τους περνάς καλά! Κι αυτό φτάνει! Δεν είναι καθήκον. Ούτε βαρετή υποχρέωση. Ούτε αναγκαστική κοινωνική συναναστροφή. Είναι η παρέα που απολαμβάνεις. Που θα μιλήσετε με τις ώρες ή θα συνεννοηθείτε με τη σιωπή γιατί σας αρέσουν ή σας απωθούν τα ίδια πράγματα. Είναι οι άνθρωποι που θα ταξιδέψεις. Θα βολτάρεις. Θα πας στο γήπεδο. Θ’ ακούσεις τις ίδιες μουσικές. Θα διασκεδάσεις χωρίς δισταγμούς. Ντροπές. Ανασφάλειες. Θα περάσεις όμορφα και ξέγνοιαστα. Ακόμα και μπροστά από μια οθόνη. Ακόμα και στο ταπεινό παγκάκι ενός πάρκου.

4.Η αμοιβαιότητα

Οι φίλοι ξεχωρίζουν για την αμοιβαία τους γενναιοδωρία. Όχι απαραίτητα οικονομική ή υλική. Μια γενναιοδωρία όμως πράξεων και συναισθημάτων. Είναι ο ώμος που θα κλάψεις όταν χωρίζεις. Τα πειράγματα πριν φύγεις για το στρατό. Τα ατελείωτα τηλεφωνήματα. Τα δανεικά ρούχα. Το μοίρασμα της χαράς και της λύπης. Όταν επομένως δίνεις και παίρνεις. Όταν ανταλλάσεις σκέψεις. Αγάπη. Κατανόηση. Στοργή. Όταν δεν είσαι ο μόνος που προσφέρει. Δεν μπορείς παρά να έχεις φίλους πραγματικούς.

5.Η σταθερότητα

Τα χρόνια περνούν. Οι ζωές κυλούν ασταμάτητα. Η φιλία του πρώτου καιρού αλλάζει μορφή. Οι συναντήσεις αραιώνουν. Τα τηλέφωνα λιγοστεύουν. Τα μοιράσματα περιορίζονται. Αλλάζουν τα μέρη. Τα ενδιαφέροντα. Οι κοινοί τόποι. Μπαίνουν σε προτεραιότητα οι δουλειές. Οι σπουδές. Οι σύζυγοι και τα παιδιά. Κι όμως. Εκείνο το ζεστό φως που κάποτε άναψε στις ψυχές των ανθρώπων δε σβήνει. Παραμένει εκεί. Σταθερό. Άσβεστο. Για όταν θα το χρειαστείς πραγματικά. Κι αυτό είναι που σε βοηθά να ξεχωρίσεις τους αληθινούς απ’ τους προσωρινούς σου φίλους.

6.Το περιβάλλον

Ακόμα κι αν κανένα από τα παραπάνω κριτήρια δεν πληρείται, κάποιος μπορεί να γίνει φίλος σου ακόμα και στενός. Πως; Μα γιατί η τύχη και η ζωή επέλεξαν να γνωριστείτε. Στο ίδιο σχολείο. Την ίδια πόλη. Την ίδια ομάδα. Στην ίδια άσχημη ή ευχάριστη εμπειρία. Η ένωση μπορεί να συμβεί χωρίς να το καταλάβεις. Και να αποκτήσεις γνωστούς που γίνονται καρδιακοί φίλοι ως τα βαθιά γεράματά σου.

Για όποιον λόγο κι αν έχεις διαλέξει τους φίλους σου πάντως, ένα είναι που μετράει. Είναι η δεύτερη οικογένειά σου και αξίζει να παλεύεις γι’ αυτούς όσο γεμίζουν την ψυχή και τις αναμνήσεις σου.

Χρύσα Βοζίκη, Ψυχολόγος-Εκπαιδευτικός