ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

ΣΕ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΚΙ ΑΣ ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ!

Δεν το είχες συνειδητοποιήσει. Κι όμως. Είναι η νούμερο ένα σκέψη που κάνεις καθημερινά! Σε παρασύρει να επιλέξεις τα ρούχα που φοράς. Τα καλλυντικά που θα χρησιμοποιήσεις. Τα ψώνια που θα πάρεις απ’ το σούπερ-μάρκετ. Το αυτοκίνητο που θ’ αγοράσεις. Τους ανθρώπους που θα εμπιστευτείς. Σ’ επηρεάζει ακόμα και στο σύντροφο που θα διαλέξεις να παντρευτείς!

Καθορίζει το στυλ σου. Την ταυτότητά σου. Το χαρακτήρα σου. Τη διάθεσή σου. Την ψυχολογία σου.

Όχι δεν είναι το χρήμα! Είναι το… χρώμα! Το καταπληκτικό αυτό δώρο που μας χαρίστηκε μαζί με το θείο θαύμα της όρασης! Και που ρυθμίζει τη ζωή μας σε απερίγραπτο βαθμό!

ΠΟΙΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΜΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ;

Α. Τη θερμοκρασία

Τα θερμά χρώματα όπως το κόκκινο ή το πορτοκαλί όντως δίνουν στους ανθρώπους την ψευδαίσθηση της ζεστασιάς. Γι’ αυτό και επιλέγονται σε χώρους όπου το κλίμα είναι ψυχρότερο ή η εξωτερική θερμοκρασία αρκετά χαμηλή. Το αντίθετο συμβαίνει με τα ψυχρά χρώματα όπως το γαλάζιο ή το πράσινο που αποπνέουν μιαν αίσθηση δροσιάς.

Tip

Ντύσε το σπίτι σου στο βουνό με χρώματα και αξεσουάρ σε γήινους και θερμούς τόνους ώστε οι φίλοι και επισκέπτες σου να αισθάνονται οικειότητα. Προτίμησε τις θαλασσινές αποχρώσεις για το εξοχικό ώστε η δροσερή αύρα να υπάρχει ακόμα και στην καρδιά του καλοκαιριού. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με τα ρούχα σου ανάλογα με την εποχή.

Β. Την εγγύτητα

Η σκούρα ή ανοιχτή απόχρωση επηρεάζει την αίσθηση της απόστασης που έχουμε από τα πράγματα. Τα ανοιχτά χρώματα όπως το λευκό ή το κίτρινο κάνουν για παράδειγμα έναν χώρο να δείχνει μεγαλύτερος απ’ ότι πραγματικά είναι. Αντίθετα, οι σκούροι τόνοι μικραίνουν τις αποστάσεις.

Tip

Βάψε τους τοίχους ενός στενού διαδρόμου με ανοιχτές χρωματικές επιλογές ώστε να δείχνει περισσότερο άνετος. Ενώ, για σημεία όπως το τζάκι ή το γυναικείο μπουντουάρ, προτίμησε σκούρες αποχρώσεις που δίνουν άψογα την αίσθηση της εγγύτητας.

Γ. Την εντύπωση

Το ψυχολογικό αποτύπωμα που αφήνουν τα χρώματα είναι ένα άκρως ενδιαφέρον και αρκετά μελετημένο κομμάτι στην επιστημονική βιβλιογραφία. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αποδείξεις παρά μόνο ενδείξεις για την αίσθηση που αποπνέει το κάθε κομμάτι της χρωματικής παλέτας. Αυτό συμβαίνει γιατί τα αγαπημένα χρώματα για τον καθένα, είναι κατά βάθος μια σύνθετη επιλογή. Εξαρτώνται από την κουλτούρα μας. Το περιβάλλον. Την ανατροφή. Και φυσικά τις εμπειρίες με τις οποίες τα έχουμε συνδυάσει.

Αυτό δε σημαίνει παρόλα αυτά πως μας αφήνουν ανεπηρέαστους. Τα ζωηρά φωτεινά χρώματα συνδέονται πράγματι με την ανεβασμένη διάθεση ενώ τα σκούρα με την περισσότερο μίζερη και θλιβερή.

Το κόκκινο αποπνέει ελκυστικότητα. Το μπλε θετικότητα κι εμπιστοσύνη. Το πράσινο έχει συνδεθεί με την ηρεμία και τη δημιουργικότητα. Ενώ το μωβ με τις πνευματικές αναζητήσεις. Το κίτρινο είναι το χρώμα της ενέργειας και το συγγενικό του πορτοκαλί αυτό του ενθουσιασμού και της διασκέδασης. Τέλος, το μαύρο σηματοδοτεί δύναμη και κύρος ενώ το λευκό αγνότητα και φρεσκάδα.

Tip

Μην εγκλωβίζεσαι σε συνηθισμένες  χρωματικές μανιέρες. Τόλμησε να δοκιμάσεις διαφορετικά χρώματα και συνδυασμούς και να ελέγξεις το αντίκτυπο που έχουν στη δική σου ψυχολογία. Η ζωή εξάλλου έχει το χρώμα που εσύ της δίνεις ανάλογα με τις μοναδικές προσωπικές σου εμπειρίες κι αναμνήσεις!!

Χρύσα Βοζίκη, Ψυχολόγος-Εκπαιδευτικός