ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ : ΤΑ 4 ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Καλοκαιράκι. Τα social media πήραν φωτιά! Ζευγάρια. Παραλίες. Ηλιοβασιλέματα. Νυχτερινές βόλτες κάτω απ’ τον έναστρο ουρανό. Μοσχοβολάει έρωτας και ξεγνοιασιά. Κι εσύ; Κλεισμένος στο σπίτι. Να ξεγελάς τον εαυτό σου με κανέναν παγωμένο φρέντο κάτω απ’ το aircondition περιμένοντας το τηλέφωνο να χτυπήσει.

Ναι. Εκείνο το τηλεφώνημα περιμένεις. Το ξαφνικό. Το απρόσμενο. Που θ’ αλλάξει τη διάθεση. Την προοπτική σου. Που θα σου προτείνει μια βόλτα. Ένα πρώτο ραντεβού. Και που μπορεί να καταλήξει –που ξέρεις!- σε καμιά μαγευτική εξόρμηση στη Σκιάθο ή την Ίο.

Πόσο προετοιμασμένος είσαι όμως γι’ αυτό το ραντεβού; Έχεις ποτέ σκεφτεί πως οι πρώτες εντυπώσεις που αφήνεις είναι και οι πιο σημαντικές για να κερδίσεις τον άνθρωπο που βρίσκεται απέναντί σου; Ξέρεις ότι χρειάζεται μόλις 7 δευτερόλεπτα για να σχηματίσει ο άλλος μια πρώτη εικόνα για σένα; Πως λοιπόν θα νικήσεις στο παιχνίδι του εντυπωσιασμού; Πάρε χαρτί και μολύβι και.. κράτησε σημειώσεις.

ΚΙ ΟΜΩΣ.. ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΠ’ΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Η συναισθηματική κατάσταση. Το ντύσιμο. Ο τόνος της φωνής. Και φυσικά το πρόσωπό σου. Επηρεάζουν καθοριστικά την πρώτη άποψη που έχουν οι άλλοι για σένα. Κι όσο κι αν τη θεωρείς αμελητέα.  Όσο κι αν πιστεύεις ότι μπορείς να την αλλάξεις. Οι περισσότεροι από μας κρατάμε συνήθως σταθερές τις πρώτες μας εντυπώσεις χωρίς να είμαστε πρόθυμοι να τις τροποποιήσουμε!

Φαίνεται μάλιστα πως ο μηχανισμός παραγωγής των πρώτων αυτών πολύτιμων εκτιμήσεων είναι σχεδόν εσωτερικός αφού άτομα από διαφορετικές κουλτούρες ή εθνικότητες μπορεί να κρίνουν ένα πρόσωπο με παρόμοιο τρόπο. Λες και η πρώτη εντύπωση ξεκινάει από.. μέσα μας!

Με άλλα λόγια χρειάζεται προσοχή! Γιατί σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και σχεδόν αυτόματα αφήνουμε το στίγμα μας και δύσκολα μπορούμε να το αλλάξουμε.

Τι πρέπει να προσέξουμε; Το πρόσωπο μοιάζει να είναι .. το κλειδί!

4 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ

Α. Η παιδικότητα

Τα  μεγάλα μάτια. Το πλατύ μέτωπο. Η αθωότητα στο βλέμμα. Δίνουν την αίσθηση της παιδικής αγνότητας και καλοσύνης. Αναπόφευκτα οι πρώτες αντιδράσεις του άλλου είναι περισσότερο ήπιες. Φιλικές. Και προστατευτικές απέναντί μας. Οι  άντρες μάλιστα φαίνεται να προτιμούν τις baby-face γυναίκες και για σεξουαλικές τους συντρόφους χωρίς να επηρεάζει η παιδικότητα την σεξουαλικότητά τους.

Tip

Τα τονισμένα μάτια. Τα μαζεμένα μαλλιά ή ακόμα και τα ξυρισμένα μούσια μπορούν να σου χαρίσουν την πολυπόθητη καλή πρώτη εντύπωση. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή αφού η παιδική φατσούλα σε κάνει φιλικό αλλά όχι απαραίτητα ικανό και δυνατό στα μάτια του άλλου.

Β. Η οικειότητα

Αν τυχαία θυμίζεις στον άλλον αγαπημένα του πρόσωπα, η εντύπωση που τελικά δίνεις είναι συνήθως θετική . Ενώ αν του φέρνεις εικόνες αντιπαθητικού προσώπου, το ίδιο συναίσθημα θα προκαλέσεις κι εσύ. Η οικειότητα μάλιστα γίνεται ακόμα πιο κατανοητή αν σκεφτούμε πόσο πιο θετικά κρίνουμε συνήθως άτομα της ίδιας εθνικότητας και φυλής με μας σε σχέση με αλλοεθνείς.

Tip

Η οικειότητα συμβαδίζει με την τύχη. Γι’ αυτό μην προσπαθήσεις να αλλάξεις αυτό που είσαι. Υποστήριξε τη διαφορετικότητά σου κι άσε την από μόνη της να προσελκύσει το σωστό κοινό.

Γ. Η συμμετρία

Οι λεπτές φιγούρες και τα γυμνασμένα σώματα, συνοδεύονται συνήθως κι από αντίστοιχα πρόσωπα. Αυτό που τα κάνει ελκυστικά είναι οι σωστές αναλογίες και η συμμετρία. Κι αυτό γιατί ασυνείδητα τα έχουμε συνδέσει με την υγεία και την ευεξία που συμβάλλουν στην διαιώνιση και αναπαραγωγή του είδους. Ένα αρμονικό πρόσωπο επομένως βοηθά σημαντικά στην πρώτη εικόνα.

Tip

Αν αισθάνεσαι ότι έχεις ορισμένες αισθητικές αδυναμίες, βοήθησε την εικόνα σου με μια αλλαγή στο κούρεμα ή το μακιγιάζ. Εντούτοις, απέφυγε τις μόνιμες παρεμβάσεις και τις ακρότητες αφού αργότερα μπορεί να το μετανοιώσεις.

Δ. Η συναισθηματική έκφραση

Τα χαρακτηριστικά τέλος του προσώπου μπορεί από μόνα τους να αποπνέουν μια συναισθηματική κατάσταση. Τα κατεβασμένα φρύδια σε κάνουν να φαίνεσαι θυμωμένος ενώ τα ψηλά ζυγωματικά γελαστός.

Tip

Αν κάποιο μόνιμο χαρακτηριστικό σου, προδίδει συναισθήματα που δεν σου αναλογούν, βοήθησε τους άλλους εσύ. Χαμογέλα περισσότερο. Δείξε με το πρόσωπό σου καλή διάθεση και προθυμία.

Έτσι, αργά ή γρήγορα θα δώσεις στους άλλους να καταλάβουν τη θετική όψη του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς σου!

Χρύσα Βοζίκη, Ψυχολόγος-Εκπαιδευτικός