Την κουβαλάς μαζί σου παντού. Στο σπίτι, στη δουλειά, στη μάνα σου, στο σχολείο των παιδιών, στο πάρτι! Η ενοχή μοιάζει με την αγαπημένη σου τσάντα! Δεν πας πουθενά χωρίς αυτήν! Κι όπως κρύβεις μέσα το πορτοφόλι ή το κραγιόν σου, έτσι κρύβεις και κάθε σου πράξη ή συναίσθημα μέσα στην ενοχή.
ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΗΚΩΝΕΙΣ ΤΟΣΟ ΒΑΡΟΣ;
Με τρώνε οι τύψεις.. που δεν ανταποκρίθηκα στις προσδοκίες.. που δε σπούδασα.. που δεν έχω δουλειά.. που έχω δουλειά αλλά δεν βγάζω πολλά.. που δεν μπορώ να κάνω μια σχέση.. που χώρισα απ’ τη σχέση.. που δεν έκανα παιδιά.. που δεν έχω χρόνο για τα παιδιά που έκανα..
Για όλα : ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ!
Κάθε φορά που αποκλίνεις απ’ το νόμο, τα θρησκευτικά σου πρέπει, τις ηθικές σου αρχές, ακόμα και τον ‘ιδανικό εαυτό’ σου.. υποφέρεις. Μόνο υποφέρεις. Κι είσαι ικανός να νιώθεις ενοχές ακόμα και γι’αυτό! Κι ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται..
Άγχος και δυσφορία εισβάλλουν στη ζωή σου. Το σώμα αρχίζει να διαμαρτύρεται. Ζαλάδες. Ναυτίες. Αϋπνίες. Πόνοι. Νευρικότητα. Αδυναμία. Ψυχικές διαταραχές. Μήπως ήρθε η ώρα να το νικήσεις;
10 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΝΟΧΙΚΟ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ
1.Κράτησε ημερολόγιο ενοχών: τι προηγείται; τι ακολουθεί; ποιος έχει την ευθύνη; Όταν γράφουμε τις σκέψεις μας στο χαρτί, βλέπουμε πάντα τα πράγματα στην πιο συγκεκριμένη και ρεαλιστική τους διάσταση.
2. Συζήτησε το περιστατικό με κάποιον οικείο ή ειδικό. Το ‘τρίτο μάτι’ θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις ευκολότερα την αιτία των δυσάρεστων συναισθημάτων σου και θα σου προτείνει νέες λύσεις και τρόπους σκέψης.
3.Μην αφήνεις τους άλλους να σου δημιουργούν ενοχές για πράγματα που δεν φταις. Είναι συχνή άμυνα των άλλων να ρίχνουν πάνω μας την ευθύνη, όταν δυσκολεύονται να την αναλάβουν οι ίδιοι. Δες τι αληθινά συμβαίνει πριν φορτωθείς εσύ την ενοχή!
4.Αν πράγματι έχει συμβεί ένα σοβαρό γεγονός προσπάθησε να το διορθώσεις. Η ειλικρινής μεταμέλεια και η έμπρακτη επανόρθωση, αποκαθιστούν την τάξη και μας ανακουφίζουν.
5.Μην διστάζεις να ζητήσεις συγγνώμη από άτομα που πλήγωσες. Η παραδοχή του λάθους δεν σε ντροπιάζει, σε εξυψώνει.
6.Αποδέξου ότι τα γεγονότα του παρελθόντος δεν αλλάζουν. Κοίταξε πως μπορείς να βελτιώσεις τη συμπεριφορά σου στο εδώ και στο τώρα.
7.Αν παραβίασες κάποια προσωπική υπόσχεση, ζήτησε βοήθεια ώστε την επόμενη φορά να πετύχεις το στόχο σου. ‘Θέλω να χάσω κιλά..!’ ‘Θέλω να κόψω το κάπνισμα..’ ‘Θέλω να σταματήσω να φοβάμαι..’ Η αυτοπειθαρχία είναι ένα από τα δυσκολότερα sport και συχνά χρειαζόμαστε κατάλληλους προπονητές για να την πετύχουμε!
8. Εκτίμησε τις μέχρι τώρα προσπάθειές σου. Μην στέκεσαι μόνο σε όσα έκανες λάθος αλλά και σε όλα όσα έχεις καταφέρει. Μόνο τότε η κρίση σου είναι δίκαιη.
9. Σημείωσε 10 πράγματα που σου αρέσει να κάνεις και επέβαλε στον εαυτό σου να τα κάνει χωρίς ενοχές!
10.Προπονήσου στο να λες μερικά ‘ΌΧΙ’. Η άρνηση στις επιθυμίες των άλλων δεν είναι αιτία ενοχής, είναι απλή επιλογή. Εξάλλου αυτό βοηθά να εστιάσεις περισσότερο στα δικά σου θέλω!
Μην αφήνεις τις τύψεις να σε ελέγχουν, έλεγξέ τες εσύ!
Χρύσα Βοζίκη, Ψυχολόγος-Εκπαιδευτικός