ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ

ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ : ΘΕΛΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ [tips]

Τους κοιτάζεις με θαυμασμό. Καμιά φορά με τρόμο ή ζήλια. Είναι αυτοί. Οι φοβερά πειθαρχημένοι χαρακτήρες. Που σου προκαλούν έκπληξη κι εντύπωση. Που βάζουν στόχους και τους ακολουθούν απαρέγκλιτα. Που παίρνουν αποφάσεις και τις τηρούν βρέξει χιονίσει.

Άλλοτε ξυπνούν χαράματα για να έχουν το σπίτι πεντακάθαρο και ταχτοποιημένο. Άλλοτε  ξενυχτούν για να τελειώσουν πρότζεκτ κι αναφορές. Κι άλλοτε πάλι, όσο κουρασμένοι κι αν είναι τρέχουν στα γυμναστήρια ή τις κοινωνικές εκδηλώσεις.

Τι είναι όμως αυτό που τους επιτρέπει να τα καταφέρουν; Και κυρίως, τι θα μπορούσε να βοηθήσει εμάς τους λιγότερο αυστηρούς και πειθαρχημένους να πετύχουμε την πολυπόθητη πειθαρχία σ’ αυτά που μας απασχολούν;

7 ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ.. ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΕΙΣ

Ο ΣΚΟΠΟΣ

Αν έχεις αποφασίσει να προχωρήσεις σε ένα σχέδιο που απαιτεί την καθημερινή σου προσπάθεια. Την ενέργεια. Τη συγκέντρωση. Την αφοσίωσή σου. Αναζήτησε πρώτα απ’ όλα για ποιο λόγο θέλεις να το κάνεις. Το κίνητρό σου για δράση θα σε κινητοποιεί σαν σκέψη κάθε φορά που διστάζεις ή εξαντλείσαι. Αν σε βοηθάει, γράψτο σε μια καρτέλα ώστε να μπορείς ν’ ανατρέχεις σ’ αυτήν όταν κάτι πάει στραβά.

ΤΟ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ

Οργάνωσε τις ενέργειές σου ώστε αυτές να σε οδηγήσουν σταδιακά στο αποτέλεσμα. Δώσε όμως προσοχή σ’ αυτό που ταιριάζει σ’ εσένα. Το πλάνο σου πρέπει να ανταποκρίνεται στα δικά σου μέτρα. Και φυσικά, πρέπει να κρύβει πίσω του τη δική σου πίστη ότι με το σχέδιο αυτό ο στόχος σου θα επιτευχθεί. Αν απλώς το κάνεις, επειδή το κάνουν όλοι. Χωρίς καν να πιστεύεις στην αποτελεσματικότητά του. Αργά ή γρήγορα, θα το εγκαταλείψεις.

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Κάθε προσπάθεια. Μεγάλη ή μικρή. Θα χρειαστεί τα ενεργειακά αποθέματα και την καλή σου διάθεση. Γι’ αυτό φρόντισε να τρως σωστά, να κοιμάσαι ικανοποιητικά και να κάνεις θετικές σκέψεις.

Η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Όταν έχουμε βρει αυτό που θέλουμε να κάνουμε και τον τρόπο για να το κάνουμε, δεν πρέπει να αφήνουμε τους εξωτερικούς παράγοντες να χαλάνε τον δικό μας προγραμματισμό. Φυσικά, δεν μπορούμε να ζούμε σ’ έναν κόσμο χωρίς ευελιξία. Ωστόσο, μπορούμε να βάζουμε όρια στους άλλους που μας φορτώνουν με υποχρεώσεις . Και φυσικά, μπορούμε να τοποθετήσουμε τον προσωπικό μας στόχο σε προτεραιότητα ώστε να μην είναι το τελευταίο πράγμα στη λίστα μας αλλά.. το πρώτο!

Η ΠΡΟΛΗΨΗ

Στη διάρκεια των προσπαθειών μας θα έρθουν και δύσκολες στιγμές. Γεμάτες κούραση. Εξάντληση. Βαρεμάρα. Κακοκεφιά. Αυτές τις στιγμές θα πρέπει απλά να τις προβλέψουμε, ώστε όταν έρθουν να μην μας τρομάξουν αλλά και ούτε να μας αποσυντονίσουν. Μπορούμε όταν φτάσουν  να πούμε ‘ Ήξερα πως κάτι τέτοιο θα συνέβαινε. Δεν πρέπει να πέσω στην παγίδα. Θα σκεφτώ θετικά και θα μείνω συγκεντρωμένος στο στόχο μου’. Η προετοιμασία, θα βοηθήσει σίγουρα σε αρκετά απ’ τα πισωγυρίσματα.

Η ΠΑΡΕΑ

Αν μπορώ να βρω κάποιον που παλεύει για τον ίδιο στόχο, τότε η πειθαρχία μου ενδέχεται να βελτιωθεί. Όχι μόνο θα έχω έναν άνθρωπο να μοιράζομαι τα παράπονά μου στις δύσκολες στιγμές αλλά κι έναν ‘ομοιοπαθή’ που κατανοεί τις αγωνίες μου και μπορεί να με ενθαρρύνει όταν είμαι έτοιμος να τα παρατήσω. Το ίδιο άλλωστε μπορώ να του προσφέρω κι εγώ σε μια αντίστοιχη περίπτωση. Έτσι, η πειθαρχία γίνεται κατά κάποιον τρόπο μεταδοτική.

Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ

Όσο καλά κι αν έχω σχεδιάσει πλάνα και σκοπούς, το πιο δύσκολο πράγμα είναι να αρχίσω να τα εφαρμόζω. Και βέβαια να βρίσκω κάθε φορά το κουράγιο για να αρχίζω. Καλό είναι λοιπόν η ενέργειά μου να συγκεντρώνεται στην εκκίνηση. Μετά όλα κυλούν ομαλά. Και συνήθως συνεχίζω αυτό που άρχισα χωρίς παράπονα και διαμαρτυρίες. Άλλωστε ο μόνος τρόπος για να τελειώσω είναι να αρχίσω!

Χρύσα Βοζίκη, Ψυχολόγος-Εκπαιδευτικός