ΦΥΣΗ

ΚΛΕΙΣΕ ΤΑ WINDOWS ΚΙ ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ! [tips]

Μοσχοβολάει άνοιξη. Το  γρασίδι νωπό. Τα λουλούδια. Άγρια και πολύχρωμα. Βουτάς τ’ ακροδάχτυλα στο τρεχούμενο νερό. Τα χέρια σου αγγίζουν τους ρόζους των δέντρων. Δεν ακούς τίποτα. Μονάχα έντομα και πουλιά. Μονάχα το κελάρισμα του ποταμού στα βράχια. Όχι. Δεν είσαι πια εδώ. Βρίσκεσαι στη μαγευτική ουτοπία της φύσης!

Εκεί. Που ο χρόνος κυλάει αργά. Χωρίς ξυπνητήρια. Χωρίς σκοτούρες. Χωρίς υπολογιστές και κινητά. Χωρίς άγχος, τσακωμούς και μιζέριες.

Εκεί. Που μπορείς να νοιώσεις πάλι ελεύθερος. Απαλλαγμένος από δεσμά. Ήρεμος. Σχεδόν ευτυχισμένος.

Αλήθεια , πότε ήταν η τελευταία φορά που περπάτησες ανέμελα στη φύση; Πόσες φορές μέσα στη μέρα ή τη βδομάδα σου απολαμβάνεις το πράσινο; Πόσο συχνά βγαίνεις έξω με τα παιδιά σου στο φυσικό τοπίο;

Κι αν εσύ το έχεις ανάγκη, φαντάσου πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά σου!

5 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ.. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

Όσο ενισχύεται η εξάρτησή μας απ’ την τεχνολογία, τόσο πιο πολύ απομακρυνόμαστε από τη φυσική ομορφιά. Κι όμως, η φύση είναι ένας επίγειος παράδεισος με πολλαπλά οφέλη για μεγάλους και κυρίως για.. μικρούς!

1.Ανακουφίζει από το άγχος και το στρες. Η αποστασιοποίηση από τα αγχογόνα ερεθίσματα της καθημερινής ζωής. Οι φυσικοί ήχοι. Τα χαλαρωτικά χρώματα του φυσικού τοπίου. Δημιουργούν συνθήκες που ευνοούν σημαντικά την ψυχική τους υγεία.

Tip

Εντόπισε εύκολους, κοντινούς προορισμούς πρασίνου κοντά στην πόλη και οργάνωσε μια Κυριακάτικη εκδρομή με τα παιδιά. Εγκαταλείψτε για λίγο τις οθόνες και τα τάμπλετ και δοκιμάστε πεζοπορία ανάμεσα στα δέντρα, ελαφρύ τρέξιμο, πικ νικ ή ακόμα και βαρκάδα. Ο λόφος του Χορτιάτη, το φράγμα της Θέρμης ή μια επίσκεψη στις λίμνες Βόλβες είναι μια όμορφη λύση για όσους ζουν στη Θεσσαλονίκη.   

2.Βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική ικανότητα και τη φυσική τους κατάσταση. Το αδόμητο παιχνίδι στο ευχάριστο κι άνετο περιβάλλον της φύσης μετατρέπει τη φυσική άσκηση σε διασκέδαση. Έτσι, το παιδί γυμνάζεται χωρίς να κουράζεται και καλλιεργεί μια υγιή, θετική σχέση με τη γυμναστική. Γι’ αυτό άλλωστε έχει αποδειχτεί ότι η επαφή με τη φύση στην παιδική ηλικία λειτουργεί βοηθητικά ώστε το άτομο να διατηρήσει τη σωματική του ευεξία και στη διάρκεια της δύσκολης εφηβείας.

Tip

Η καθημερινή πρόσβαση σε φυσικούς χώρους είναι δύσκολη για τις οικογένειες που διαβιούν στις μεγαλουπόλεις και ιδιαίτερα αν οι γονείς είναι εργαζόμενοι. Ωστόσο, υπάρχουν μεγάλα πάρκα και πνεύμονες πρασίνου ή ακόμα και κοντινές παιδικές χαρές που δίνουν την ευκαιρία για τρέξιμο, κρυφτό, κυνηγητό, σκαρφάλωμα ή ποδήλατο. Πάντα με την ανάλογη επιτήρηση!

3.Ενισχύει την προσοχή. Έρευνες έδειξαν ότι μαθητές σε τάξεις με θέα στη φύση φαίνεται να απέδιδαν καλύτερα σε δοκιμασίες συγκέντρωσης απ’ ότι οι μαθητές που αντίκριζαν αστικά κτήρια ή φοιτούσαν σε αίθουσες δίχως παράθυρο.

Τip

Αν δεν είναι εφικτό να βρίσκεται το παιδί σε διδακτικές αίθουσες που έχουν θέα σε χαλαρωτικά φυσικά τοπία, φέρε εσύ τη φύση στην τάξη τους. Χάρισέ τους τετράδια με πολύχρωμα εξώφυλλα που απεικονίζουν ζώα, πουλιά, εντυπωσιακές παραλίες ή εξωτικά δάση.

4.Ευνοεί τη μάθηση γενικότερα. Το ενδιαφέρον μεγαλώνει. Η ανακαλυπτική περιέργεια αυξάνεται. Η δέσμευση απέναντι σε στόχους και κανόνες γίνεται πιο ισχυρή όταν η εκπαίδευση λαμβάνει χώρα σε φυσικά περιβάλλοντα.

Tip

Πρότεινε στο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων την οργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών στη φύση ώστε μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς να μπορέσουν να αλληλεπιδράσουν σ’ ένα ανανεωμένο περιβάλλον. Η λίμνη Κερκίνη ή οι καταρράκτες της  Έδεσσας είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή.

Αν κάτι τέτοιο σου μοιάζει βουνό! Δοκίμασε τουλάχιστον μια επίσκεψη στο μουσείο φυσικής ιστορίας της πόλης σου και δείτε με τα παιδιά ζώα, πουλιά, απολιθώματα και πετρώματα που θα τα φέρουν έστω και λίγο πιο κοντά στη φυσική ζωή

5.Καλλιεργεί τον αυτοέλεγχο  κι έτσι οι σχέσεις ανθοφορούν. Σε συνθήκες ηρεμίας όπως αυτές της φύσης οι καυγάδες λειτουργούν ως παραφωνία γι’ αυτό και συνήθως αποφεύγονται. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά αναπτύσσουν χρήσιμες στρατηγικές αυτοπειθαρχίας και οι σχέσεις με τους γύρω τους βελτιώνονται.

Tip

Αν νοιώσεις ότι οι εντάσεις μέσα στο σπίτι αυξάνουν, ντυθείτε οικογενειακώς και βγείτε μια βόλτα στο πράσινο. Επιστρέφοντας θα διαπιστώσετε ότι όλοι είστε ηρεμότεροι και περισσότερο χαρούμενοι.

Βάλε στη ζωή σου τη φύση! Γλάστρες. Φρέσκα λουλούδια. Πίνακες με φυσικά τοπία. Βόλτες. Πικ νικ. Εκδρομές. Outdoor sport. Θα φτιάξουν τη διάθεση όλων σας!! Ξεκίνα αμέσως!

Χρύσα Βοζίκη, Ψυχολόγος-Εκπαιδευτικός