ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΑ

ΙΕΡΟ ΜΟΥ ΣΩΜΑ : ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΜΙΣΩ;

Είναι αυτό που σκέφτεσαι όταν κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη. Αυτό που αισθάνεσαι όταν κάποιος σχολιάζει  την εμφάνισή σου. Είναι όλα εκείνα που πιστεύεις για το κορμί και την εξωτερική ομορφιά σου. Το ύψος. Το βάρος. Τις καμπύλες. Τις ατέλειες. Τις λεπτομέρειες. Είναι η.. ‘εικόνα του σώματός’ σου.

Κι ενώ το σώμα δεν είναι παρά ο απόλυτα ιερός ναός που στεγάζει την ψυχή μας. Το μέσον που μας χαρίστηκε για να απολαμβάνουμε τη ζωή με όλες μας τις αισθήσεις. Το εργαλείο για να μπορούμε να κινούμαστε. Να περπατάμε. Να χορεύουμε. Ν’ αγκαλιάζουμε. Να ερωτευόμαστε. Οι περισσότεροι μάλλον δεν είμαστε και τόσο ευχαριστημένοι απ’ τη σωματική μας  εικόνα.

Στα ρούχα μας. Στα ψώνια. Στις καθημερινές συναναστροφές μας. Στο φλερτ. Στη σχέση με τον σύντροφό μας. Ακόμα και στην αλληλεπίδραση με τα παιδιά μας. Κυριαρχούν ανασφάλειες  που μόνο αρνητικά λειτουργούν για μας και τους γύρω μας. Γινόμαστε εύθικτοι. Ευέξαπτοι. Ή συχνά θλιμμένοι. Για το φόρεμα  που δεν μας χώρεσε. Για την όμορφη, καλλίγραμμη πωλήτρια που δεν μπορούμε να της μοιάσουμε. Για τα παιδιά μας που κληρονόμησαν τη μύτη ή τα κιλά μας.

ΤΙ ΜΑΣ ΩΘΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟ ΑΡΝΗΤΙΚΑ?

Η οικογένεια , οι φίλοι, η κοινωνία και φυσικά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μπορεί να λειτουργήσουν μ’ έναν εντελώς καταστροφικό τρόπο για τη σωματική εικόνα και την αυτοπεποίθησή μας. Τα ρετουσαρισμένα φωτομοντέλα. Οι άψογα βαμμένες και καλοντυμένες παρουσιάστριες. Οι γυμνασμένοι και περιποιημένοι ηθοποιοί. Αλλά και η διαμορφωμένη άποψη των γύρω μας από τις εικονικές αυτές πραγματικότητες, μπορούν να μας δημιουργήσουν έντονα προβλήματα.

Μπαίνουμε στη διαδικασία της σύγκρισης. Της αμηχανίας. Της ντροπής. Στερούμε από τον εαυτό μας φυσιολογικές χαρές και απολαύσεις μόνο και μόνο εξαιτίας της αρνητικής μας σωματικής εντύπωσης.

Το ζήτημα μάλιστα γίνεται ακόμα πολυπλοκότερο όταν η εικόνα σώματος μας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αλλά υπάρχει μόνο στην οδυνηρή φαντασία μας. Ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι ψυχικές ασθένειες όπως η διάσημη κατάθλιψη, οι διαταραχές πρόσληψης τροφής ή η σωματοδυσμορφική διαταραχή παραμονεύουν.

8 ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΘΕΤΙΚΟΤΕΡΗ ΣΚΕΨΗ

1.Νοιώσε ευγνωμοσύνη για τις άπειρες και φανταστικές δυνατότητες που έχει το σώμα σου. Όπως κι αν είναι αυτό. Με όλες του τις ατέλειες. Μπορεί. Να χαϊδέψει. Να μαγειρέψει. Να κολυμπήσει. Να βολτάρει. Να κάνει έρωτα.

2.Θυμήσου ότι η ομορφιά δεν ταυτίζεται με την εμφάνιση. Ένας άνθρωπος γίνεται όμορφος από την αύρα του, το χαμόγελό του, τη γλυκιά ομιλία του, την καλοσύνη του, τη θετική ενέργεια που εκπέμπει.

3.Κοιτάξου στον καθρέφτη χωρίς να απομονώνεις τα χαρακτηριστικά που σε απωθούν. Μια αφράτη κοιλίτσα ή μια έντονη μύτη, κάποια σημάδια στο δέρμα ή λίγη κυτταρίτιδα δεν αποτελούν το σύνολο της παρουσίας σου.

4.Εντόπισε δέκα καλά σημεία που σου αρέσουν επάνω σου και γράψτα σ’ ένα χαρτί. Αν δεν είσαι πολύ αυστηρός θα εντυπωσιαστείς με το πόσα καλά πράγματα έχεις αλλά τα παραβλέπεις κάθε φορά που κοιτάς στον καθρέφτη.

5.Μην παρασύρεσαι από τις σειρήνες των ΜΜΕ που σου λένε συνεχώς να γίνεις κάπως διαφορετικός. Σκέψου κριτικά τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από κάθε τέτοια τους πρόταση.

6.Απόφυγε τις διαρκείς συζητήσεις και αναλύσεις για κιλά και σωματικά χαρακτηριστικά. Απλώς ζήσε τη στιγμή σου.

7.Πρόσφερε στο σώμα σου μια εμπειρία ευεξίας όπως ένα καυτό μπάνιο, ένα χαλαρωτικό μασάζ ή μια επίσκεψη στα ιαματικά λουτρά.

8.Αν ακόμα νοιώθεις ότι θέλεις να διορθώσεις κάτι πάνω σου βάλε λίγο καλύτερη διατροφή και άσκηση στη ζωή σου.

Χρύσα Βοζίκη, Ψυχολόγος-Εκπαιδευτικός