ΥΠΕΡΒΑΡΟ ΠΑΙΔΙ

ΥΠΕΡΒΑΡΟ ΠΑΙΔΙ : ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΣΤΗΡΙΞΩ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ

Στρουμπουλό. Αφράτο. Μάγουλα ροδαλά. Κοιλίτσα στρόγγυλη. Χεράκια σα φουσκωτό ψωμί για τσίμπημα! Ως μωρό μοιάζει χαριτωμένο! Τι συμβαίνει όμως όσο ο καιρός περνά;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μέτρησε για το 2016 ως και 41 εκατομμύρια υπέρβαρα νήπια κάτω των 5 ετών. Ενώ οι επιστήμονες εικάζουν, ότι επτά στα δέκα παιδάκια που σε ηλικία 7 ετών έχουν βάρος περισσότερο απ’ το κανονικό θα παραμείνουν υπέρβαρα και στην υπόλοιπη ζωή τους.

Κάπου ανάμεσα σ’ αυτά βρίσκεται και το δικό σου; Υποφέρεις όταν το βλέπεις; Θέλεις να το βοηθήσεις; Βρες το σωστό τρόπο.

6 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΟ.. ‘ΒΑΡΟΣ’ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΤΟΥ

1.Δείξε αποδοχή και αγάπη

Αγάπα το παιδάκι σου με τα παραπανίσια κιλάκια του. Δέξου το όπως ακριβώς είναι. Και μη σταματάς να του λες πόσο πολύ το αγαπάς !

Φράσεις όπως ‘Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό στο δικό μου παιδί!’ ‘Πως γίνεται να μην μπορεί να συγκρατηθεί;’ ‘Δε νοιώθει άσχημα;’ ‘Δε βλέπει;’ το μόνο που μαρτυρούν είναι πως εμείς ως γονείς δεν έχουμε ακόμα κατανοήσει και αποδεχτεί την κατάσταση.

Μη φοβάσαι. Η αποδοχή δε σημαίνει παραίτηση. Σημαίνει την αρχή της αλλαγής.

2.Δώσε έμφαση στα θετικά

Μην επικεντρώνεσαι τόσο στη σημασία της εμφάνισης. Δώσε στο παιδί να καταλάβει πως υπάρχουν κι άλλα προσόντα στα οποία μπορεί κάποιος να βασίσει την ευτυχία του. Η εξυπνάδα. Η ηθική. Η καλοσύνη. Το ταλέντο. Η γενναιόδωρη καρδιά. Είναι μόνο ορισμένα.

Για να το πετύχεις, παρότρυνε το παιδί να συμμετέχει σε δραστηριότητες που το χαροποιούν και το κάνουν να αισθάνεται άνετα και βολικά. Έτσι, αργά ή γρήγορα, θα βρει την κλίση του και θα λάβει θετικές επιβεβαιώσεις σε τομείς της ζωής του πέραν της εμφάνισης.

Και φυσικά, όταν στέκεται μπροστά σου με μια δημιουργία, μια καλή του πράξη ή μια επιτυχημένη του προσπάθεια, επιβράβευσέ το. Σύντομα, θα δεις την αυτοπεποίθησή του να αναπτερώνεται!

3.Κάνε ουσιαστικό διάλογο

Κι αν έχει κλειστεί στον εαυτό του; Αν έχει αποσυρθεί; Αν αποφεύγει φίλους και δραστηριότητες; Πως θα το βοηθήσεις;

ΑΚΟΥΣΕ ΤΟ.

Το υπέρβαρο παιδί δέχεται συχνά πειράγματα, βρισιές και προσβολές που δυσκολεύεται να διαχειριστεί. Η απομάκρυνση απ’ όλους κι όλα είναι μια συνηθισμένη άμυνα. Εκείνη τη στιγμή , στάσου δίπλα του. Χωρίς κριτική. Άκου προσεκτικά. Άστο να σου πει πόσο υποφέρει. Αφουγκράσου τις πραγματικές του ανάγκες. Δείξε του λύσεις και πιθανές εναλλακτικές.

4.Γίνε σύμμαχός του

Εξήγησέ του την θερμιδική αξία των τροφών, τη σημασία της σωστής διατροφής και της φυσικής άσκησης.

Βάλτε από κοινού μικρούς ρεαλιστικούς στόχους για την αλλαγή των συνηθειών.

Ψωνίστε  ή μαγειρέψτε μαζί ώστε να μάθει να επιλέγει τις κατάλληλες τροφές και ποσότητες.

Στρώστε παρέα το τραπέζι και κάντε συστηματικά γεύματα μακριά από τηλεοράσεις και οθόνες.

Τέλος, βοηθητικό θα ήταν να συμμετέχετε μαζί σε περισσότερο ενεργές δραστηριότητες. Κάντε παρέα τις δουλειές του σπιτιού. Πηγαίνετε μια μικρή βόλτα. Κάντε τζοκιγκ στο πάρκο. Ακόμα και να ανεβαίνετε καθημερινά τη σκάλα της οικοδομής είναι κέρδος!

5. Λειτούργησε ως παράδειγμα

Σε παρατηρεί. Σε θαυμάζει. Σε μιμείται. Σε αντιγράφει ασυνείδητα. Δώστου το καλό παράδειγμα!

Πίνεις αρκετό νερό; Τρως μπόλικα φρούτα και λαχανικά; Κάθεσαι στο τραπέζι για να φας κι όχι στην τηλεόραση; Ασκείσαι; Φροντίζεις το σώμα σου; Αποφεύγεις το συνεχές βούλιαγμα στον καναπέ;

Όσες συμβουλές κι αν δώσεις, το παιδί δεν πρόκειται να τις ακολουθήσει αν δεν σε δει πρώτα να τις τηρείς!

Ξεκίνα από σένα και παρέσυρε όλα τα μέλη της οικογένειας σ’ έναν περισσότερο υγιή τρόπο ζωής και διατροφής!

Όσο για τους γονείς που λειτουργούν ως πρότυπο αλλά βλέπουν το παιδί να αποκλίνει, εκεί θα πρέπει να αναρωτηθούν λίγο περισσότερο τι φταίει ή να ζητήσουν εξειδικευμένη βοήθεια.

6.Βάλε όρια

Αφού έχεις εδραιώσει την καλή σου σχέση με το παιδί, μη διστάσεις πια να βάλεις όρια. Το να αρνηθείς στο παιδί ένα παχυντικό μπέργκερ δεν σε καθιστά κακό γονιό. Το να συμφωνήσετε ότι ο καλός ύπνος και οι λιγότερες ώρες μπροστά στην οθόνη είναι απαραίτητες, δεν σε κάνουν αυστηρό πατέρα ή μάνα. Αντίθετα.Οι κανόνες βοηθούν και κατευθύνουν τα παιδιά.

Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή και μέτρο! Οι ακραίες δίαιτες. Ο αυστηρός έλεγχος σε μια λιχουδιά που έτυχε να φάει. Ή οι υπερβολικές προσδοκίες για το αποτέλεσμα,  μόνο δυσάρεστα μπορεί να λειτουργήσουν.

Φέρσου έξυπνα κι υποστηρικτικά.

Χρύσα Βοζίκη, Ψυχολόγος-Εκπαιδευτικός