ΠΡΩΤΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ

ΦΛΕΡΤ : ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΚΛΕΙΔΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥ/ΤΗΣ;

Είναι ο συνάδελφός σου στη δουλειά. Η σερβιτόρα που σου φέρνει τον απογευματινό καφέ σου. Είναι ο γοητευτικός νεαρός που περιμένει μαζί σου το λεωφορείο τα πρωινά. Η νόστιμη υπάλληλος που δουλεύει στο ταχυδρομείο της γειτονιάς σου. Είναι αυτός ή αυτή που απ’ το πρώτο κιόλας δευτερόλεπτο σου έκανε εντύπωση. Που θες να μάθεις περισσότερα γι’ αυτόν. Πως όμως θα βρεις το κουράγιο να τον προσεγγίσεις;

Αν εξασκηθείς στην επικοινωνία. Αν δοκιμάσεις τον εαυτό σου σε νέους τρόπους διαπροσωπικής επαφής. Αν προπονηθείς στη γνωριμία με καινούρια πρόσωπα. Σύντομα θα αποκτήσεις όλη εκείνη την άνεση κι αυτοπεποίθηση που σου χρειάζεται για να κάνεις τους άλλους να ανοίγονται μπροστά σου όπως τα μύδια στον ατμό.

Η ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όλοι. Ακόμα και οι πιο σιωπηλοί. Οι πλέον φαινομενικά αδιάφοροι. Έχουν ενδιαφέροντα που τους προσελκύουν. Ή την ανάγκη για πληροφόρηση. Θέλουν ν’ ακούσουν. Να μάθουν. Να αφουγκραστούν.

Άλλοι μαθαίνουν τη ζωή μέσα από τα απρόσωπα αλλά άκρως βολικά chat rooms. Άλλοι παρακολουθούν με εντυπωσιασμό τις προσωπικότητες στα νέα των εφημερίδων και τα reality τηλεπαιχνίδια. Ο καθένας εκτονώνει με τον τρόπο του τη διάθεσή του για κοινωνική επαφή.

Τι γίνεται όμως στον πραγματικό κόσμο; Τι συμβαίνει τη στιγμή που αληθινά θέλεις να ανοίξεις τους διαύλους επικοινωνίας με κάποιον ή κάποια που σε ενδιαφέρει;

5 TIPS ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΚΟΛΗ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

1.Η ΠΡΟΣΟΧΗ

Πριν απ’ οτιδήποτε άλλο, αφιέρωσε χρόνο στην παρατήρηση. Δώσε σημασία στις μικρές και μεγάλες λεπτομέρειες που αφορούν κάποιον. Το καρτελάκι που γράφει τ’ όνομά του στο πέτο. Το χτένισμα των μαλλιών. Το μικρό τατουάζ πίσω από τ’ αυτί. Την αγαπημένη μπλούζα που φοράει ξανά και ξανά. Το σούφρωμα των χειλιών κάθε φορά που ντρέπεται ή θυμώνει. Κάθε ασήμαντη παρατήρηση μπορεί να γίνει αφορμή για μια πρώτη κουβέντα και γιατί όχι για έναν πρώτο εντυπωσιασμό του άλλου.

2.ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΠΑΦΗΣ

Μετά την προσεκτική έρευνά σου, ήρθε η ώρα για δράση. Όρισε το σημείο επαφής. Καθόρισε τι είναι αυτό που θα μπορούσε να αποτελεί κοινό σημείο μεταξύ σας. Αν περιμένετε μαζί στην ουρά, κάνε ένα πρώτο σχόλιο για την αμήχανη αναμονή. Αν σας έπιασε βροχή στο δρόμο, άνοιξε την ομπρέλα και πρόσφερε το ασφαλές σου καταφύγιο. Ακόμα και μια μικρή πληροφορία όπως ‘Άκουσα ότι κατάγεσαι από την Κέρκυρα. Ταξίδεψα εκεί πέρσι το καλοκαίρι. Είναι πραγματικά πανέμορφα.’ μπορεί να λειτουργήσει ως εκκίνηση για μια ενδιαφέρουσα κουβέντα ή ένα επικείμενο φλερτ.

3.ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η λαχτάρα για γνωριμία πολλές φορές γεννά ενθουσιασμό και βιασύνη. Ωστόσο, πάρε το χρόνο σου. Μην προσπαθείς το διάβασμα της σκέψης και μην επιτρέψεις στον εαυτό σου τα γρήγορα συμπεράσματα. Άφησε τον άλλον να ξεδιπλώσει τον εαυτό του και μην ξεχνάς ότι ο καθένας λειτουργεί διαφορετικά μπροστά στην αμηχανία μιας πρώτης γνωριμίας.

4.Η ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΤΗΤΑ

Και η λαχτάρα συνεχίζεται. Παρόλα αυτά, καλό είναι να αποφύγεις τις πολλές και καταιγιστικές ερωτήσεις που τρομάζουν τον άλλον ή τον φέρνουν σε αμηχανία. Ρώτησε γενικά κι ακίνδυνα πράγματα με ευγένεια και διακριτικότητα. Έτσι, ο άλλος θα νοιώσει περισσότερο ασφαλής και σύντομα θα μοιραστεί μαζί σου και περισσότερο ιδιαίτερες ή προσωπικές πληροφορίες. Η σιωπή και το χαμόγελο μπορούν να σου φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα σ’ αυτήν τη φάση.

5.Η ΟΠΙΣΘΟΧΩΡΗΣΗ

Όσο προετοιμασμένος ή άνετος κι αν είσαι. Όσο ευγενικά ή έξυπνα κι αν φερθείς πάντα υπάρχει η πιθανότητα του.. ΟΧΙ. Γι’ αυτό διάβασε προσεκτικά τα σημάδια στη λεκτική και σωματική συμπεριφορά του άλλου και μάθε να φεύγεις τη στιγμή που πρέπει προτού βρεθείς εκτεθειμένος.

Σε κάθε περίπτωση, μην απογοητεύεσαι. Όσο καλά κι αν μαγειρέψουμε ένα φαγητό, σε κάποιους θα αρέσει και σε κάποιους όχι. Εσύ απλά συνέχισε να ψάχνεις το δικό σου κοινό.

Χρύσα Βοζίκη, Ψυχολόγος-Εκπαιδευτικός