ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ

ΕΡΩΤΑΣ : Η ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗ ΓΑΤΑ [tips]

ΑΝΑΖΗΤΩ ΤΗΝ ΑΙΤΙΑΌλοι έχουμε μέσα μας ένα μικρό ντετέκτιβ! Ένα χαρισματικό αστρολόγο! Ένα διαισθητικό ψυχολόγο! Όταν βλέπουμε κάτι παράξενο ή διαφορετικό, αμέσως επιστρατεύουμε το αστυνομικό μας δαιμόνιο! ‘Γιατί το έκανε αυτό;’ ‘Τι σκεφτόταν;’ ‘Τον πίεσαν;’ ‘Λες να φταίνε τα παιδικά του χρόνια;’. Από την ντετεκτιβική μας περιέργεια, δεν γλιτώνει κανείς! Πόσο μάλλον.. ο σύντροφός μας!

ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟΣΟ ΝΑ.. ‘ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΜΕ’ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ;

ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑΠαρακολουθούμε με πάθος τα άγρια εγκλήματα των ειδήσεων! Ψάχνουμε τους ενόχους! Τα κίνητρα! Το ψέμα! Σχολιάζουμε μια παρουσιάστρια! Έναν τραγουδιστή! Μια καινούρια φίλη! Ακόμα και την περαστική κοπελίτσα του δρόμου.. την τσεκάρουμε! Απ’ το τσαντάκι ως το δωδεκάποντο! Γιατί;

Είναι απλό. Οι άνθρωποι έλεγε ο Heider, δεν θεωρούμε καμιά συμπεριφορά τυχαία! Πιστεύουμε ότι όλα πηγάζουν από λογική, πρόθεση και σκοπιμότητα. Γι’ αυτό (ειδικά εμείς οι γυναίκες!) σκαλίζουμε συνεχώς την αιτία πίσω από τις πράξεις και συμπεριφορές του άλλου! ΓΚΡΙΝΙΑ : ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ

Έτσι, κατασκευάζουμε σιγά-σιγά θεωρίες για τα σταθερά χαρακτηριστικά του κόσμου. Προσπαθούμε να προβλέψουμε αυτό που θα έρθει. Να μειώσουμε το φόβο του αγνώστου. Να ελέγξουμε πράγματα και καταστάσεις!

Ο τρόπος που ερμηνεύουμε ωστόσο, καθορίζει το.. ‘χρώμα’ που έχουν οι σχέσεις μας! Μήπως η δική σου έχει το χρώμα της γκρίνιας;

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΜΑΣ;

Μόλις τον πρωτογνώρισες! Δεν αφήνεις τίποτα να πέσει κάτω! Πως μου μιλάει; Πως με κοιτάει; Είναι τσιγγούνης; Είναι κιμπάρης; Είναι γρουσούζης; Είναι ευγενικός; Έχει κόλλημα με την ομάδα του; Με τη μάνα του; Με την πρώην του; Χιλιάδες ερωτηματικά! Αρχίζεις να ξετυλίγεις το κουβάρι…

ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΣΧΕΣΗ

Όσο περνάει ο καιρός, η περιέργεια καταλαγιάζει. Έχεις ήδη διαμορφώσει άποψη. Ξέρεις τι του αρέσει. Τι τον ενοχλεί. Τι τον προκαλεί. Πότε να πιέσεις. Πότε να διστάσεις. Πότε να σωπάσεις.

ΑΝΤΡΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣΜόλις η σχέση βρεθεί σε κρίση όμως, ο προβληματισμός επιστρέφει. ‘Γιατί δεν μου δίνει σημασία;’ ‘Γιατί δεν με καταλαβαίνει;’ ‘Γιατί άλλαξε;’ Τα ‘γιατί’ γίνονται πιο πολλά κι από τα πατατάκια που τρώνε με τους φίλους του όταν βλέπουν Champions League! Προσπαθείς να καταλάβεις. Κάνεις υποθέσεις. Παλεύεις να σώσεις ό,τι έχει απομείνει.

Ωστόσο, οι ερμηνείες που επιλέγεις είναι καθοριστικές! Άλλοτε σε βοηθούν και νικάτε μαζί το πρωτάθλημα! Κι άλλοτε, σε αναγκάζουν να αλλάξεις συμπαίκτη.

2 ΕΙΔΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ. ΕΣΥ ΤΙ ΤΥΠΟΣ ΕΙΣΑΙ;

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Α. Ο ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ

Αποδίδει τις αιτίες μιας δυσάρεστης συγκυρίας σε παράγοντες :

  • Συγκεκριμένους (..μάλωσε με τον αδερφό του..)
  • Εξωτερικούς (..τον κουράζει η δουλειά..)
  • Ασταθείς (..είχε μια δύσκολη μέρα..)
Β. Ο ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ

Ερμηνεύει όσα συμβαίνουν ως :

  • Καθολικά (..μια ζωή στραβός ήταν..)
  • Εσωτερικά (..φταίει ο χαρακτήρας του..)
  • Σταθερά (..δεν αλλάζει ο άνθρωπος..)

Χρειάζεται προσοχή! Οι απαισιόδοξες προσωπικότητες όχι μόνο κινδυνεύουν από κατάθλιψη ή άλλες ψυχικές διαταραχές, αλλά συχνά καταστρέφουν μόνες τους ακόμα και τις πιο υγιείς σχέσεις!

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΩΣΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΕΡΜΗΝΕΥΩ;

ΚΑΥΓΑΣ ΖΕΥΓΑΡΙ1. Εστίασε στα θετικά. Μην αφήνεις το μυαλό σου να θολώνει απ’ τις κακές στιγμές. Όλοι έχουμε τέτοιες! Ακόμα κι εσύ.

2. Δες τις θετικές πλευρές ως κάτι εσωτερικό και σταθερό. Όσα ερωτεύτηκες στον άλλον είναι δικά του και είναι εκεί. Η ευγένεια; Η ευθύτητα; Η σταθερότητα; Δεν μπορεί να χάθηκαν όλα σε μια μέρα!

3. Έλεγξε μήπως τα αρνητικά στοιχεία είναι ασταθή ή εξωτερικά. Μπορεί να βρίσκεται σε μια κακή φάση που θα περάσει. Ή ίσως πιέζεται από υποχρεώσεις και σκοτούρες. Δώσε χρόνο μέχρι να δεις τι συμβαίνει.

4. Μην μπερδέψεις την αισιοδοξία με την τύφλωση! Το ότι επιθυμείς μια όμορφη και ικανοποιητική σχέση, δεν σημαίνει ότι και η σχέση πληροί τις προδιαγραφές αυτές! Ίσως όντως να υπάρχει πρόβλημα. Κρίνε με μάτια καθαρά και λογικά!! Μπορείς!

Χρύσα Βοζίκη, Ψυχολόγος-Εκπαιδευτικός