ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

ΕΓΚΥΟΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ; ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ

Το λαχταρούσες. Το ονειρευόσουν. Το ήθελες. Ακόμη όμως κι αν δεν ήταν στα άμεσα σχέδιά σου, τώρα πια το μικρό θαύμα ζει μέσα σου. Θα γίνεις για πρώτη φορά μανούλα! Γονιός!  Κι όσο κι αν εσύ αισθάνεσαι ο ίδιος ακριβώς άνθρωπος που ήσουν και πριν, το μυαλό και η καρδιά σου έχουν μπει πλέον σε μια καινούρια τροχιά.

Αρχίζουν οι προβλέψεις. Ποιανού τα μάτια λες να έχει; Οι επιθυμίες. Μακάρι να πάρει το ύψος του πατέρα του! Οι διαπραγματεύσεις. Ελένη ή Αναστασία; Κι αν βγει αγόρι; Και φυσικά τα όνειρα και οι προσδοκίες. Όλα αυτά που είσαι έτοιμη να φτιάξεις για να το υποδεχτείς και όσα είσαι έτοιμη ν’ αφήσεις πίσω για να το κάνεις ευτυχισμένο.

Όλα μοιάζουν μαγικά. Βγαλμένα απ’ τη νεραιδοχώρα. Αγκαλιές. Συγκινήσεις. Ευχές. Ετοιμασίες και δωράκια. Φτιάχνουν μια ατμόσφαιρα απολύτως χαρμόσυνη. Ακόμα και το τεστ εγκυμοσύνης σε αναγκάζει με το αποτέλεσμά του , να κουβαλάς μια ταμπέλα που γράφει ‘ΘΕΤΙΚΟ’. Θετική διάθεση. Θετική ψυχολογία. Θετική σκέψη.

Τι συμβαίνει όμως όταν εσύ δεν αισθάνεσαι ακριβώς έτσι;

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΟΥ : 5 ΔΥΣΚΟΛΑ  ΑΛΛΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΜΙΑΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

1.Η σωματική αποδιοργάνωση.

Ζαλάδες. Ναυτίες. Εμετοί. Συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα. Αβάσταχτη υπνηλία. Εύκολη κόπωση. Πόνοι στη μέση ή την πλάτη. Και τόσα άλλα. Διαφορετικά για κάθε εγκυμονούσα. Διαταράσσουν το αίσθημα ευεξίας και υποκείμενης ευχαρίστησης. Τα πράγματα μάλιστα επιβαρύνονται περισσότερο όταν ακόμη εργάζεσαι κατά τους πρώτους μήνες της κύησης χωρίς δυνατότητα για ξεκούραση ή σωματική αποσυμπίεση.

2.Η αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες

Φάρμακα και συμπληρώματα. Διατροφικές αλλαγές προς όφελος του επερχόμενου βρέφους. Συχνές επισκέψεις στο γιατρό και τα διαγνωστικά κέντρα. Δουλειές που γίνονται με κόπο και δυσκολία. Διαφοροποιούν αρκετά το τοπίο των καθημερινών σου δραστηριοτήτων. Κι αυτό είναι αρκετά ικανό για να σου προκαλέσει τελικά άγχος ή και δυσφορία.

3.Οι περιορισμοί.

Το κουβάλημα στα ψώνια. Το καθάρισμα με ισχυρά απορρυπαντικά. Το επίμονο σκύψιμο. Η έντονη άσκηση. Η έκθεση στον καυτό ήλιο. Το μπάνιο σε πολυσύχναστα μέρη. Μπορεί να έχουν απαγορευτικό, ειδικά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Και αργότερα ωστόσο, η ίδια η σωματική σου κατάσταση μπορεί να μην τα επιτρέπει. Έτσι, υπάρχουν στιγμές που χρειάζεσαι πολύτιμη βοήθεια σε βάρος της μέχρι τώρα αυτονομίας σου ή στιγμές που αισθάνεσαι σα θηρίο στο κλουβί μη μπορώντας να είσαι ο παλιός εαυτός σου.

4.Το άγχος

Από τα παραμικρά σωματικά σου συμπτώματα, ως τις σκιερές ενδείξεις ενός υπερήχου. Κι απ’ το πώς θα κυλήσει η εγκυμοσύνη σου μέχρι πως θα κυλήσει η ζωή σου μετά από αυτήν. Μπορεί να βιώνεις άγχος. Για τη δουλειά. Τον τόπο κατοικίας. Τα οικονομικά. Τη σχέση με το σύντροφό σου. Ως το αν θα καταφέρεις να είσαι ένας σωστός και άξιος γονιός. Όλα συμβάλλουν με το δικό τους τρόπο για να αυξήσουν τις ανησυχίες σου, ενώ και η αλλαγή των ορμονών το διάστημα αυτό μπορεί να σε παρασύρει να βλέπεις τα πράγματα περισσότερο ανησυχητικά απ’ ότι είναι.

5.Η διατάραξη της συντροφικής σχέσης

Και εδώ οι αλλαγές είναι σημαντικές. Από τις αναταράξεις της σεξουαλικής ζωής ως τις συχνές διαφωνίες για το μέλλον , όλα είναι στο παιχνίδι. Ορισμένα ζευγάρια απολαμβάνουν απρόσκοπτα το σεξ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται. Ακόμα κι αν δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα κίνδυνοι εξ΄ αιτίας της σεξουαλικής συνεύρεσης, αρκετοί την αποφεύγουν από φόβο μην προκαλέσουν οποιαδήποτε βλάβη. Κι άλλοι πάλι δυσκολεύονται λόγω της αδιαθεσίας της μέλλουσας μητέρας, της πιθανής πτώσης του ενδιαφέροντός της για σεξ ή των δυσκολιών στη συνουσία λόγω πόνων ή πιέσεων. Με ανάλογο τρόπο, δυσκολίες μπορεί να υπάρξουν στο ζευγάρι και λόγω καυγάδων και διαπραγματεύσεων για όλα τα καινούρια δεδομένα που μπαίνουν πια στην πραγματικότητά τους.

Με άλλα λόγια, όπως σε κάθε περίοδο της ζωής σου, έτσι και τώρα, θα υπάρχουν θετικές και αρνητικές όψεις. Το σημαντικό είναι να κρίνεις με ψυχραιμία τα αρνητικά , να κάνεις την κατάλληλη προετοιμασία και φυσικά να μην χάνεις την καλή επικοινωνία με τους σημαντικούς άλλους όπως ο γιατρός ή ο σύντροφός σου για όλα όσα σου συμβαίνουν.

Χρύσα Βοζίκη, Ψυχολόγος-Εκπαιδευτικός