ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΒΑΡΙΕΤΑΙ

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕ ΤΑ ΜΕ ΥΠΕΡΟΧΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΧΩΡΟΥ!

Αποτέλεσμα εικόνας για kids bored

Τα μικρά παιδιά είναι φτιαγμένα από καλοκαίρι. Σα τζιτζίκια. Τους αρέσει να τραγουδούν αδιάκοπα. Να σκαρφαλώνουν. Να πετούν. Να γλεντοκοπούν. Να λούζονται στον ήλιο. Δεν αντέχουν κλεισμένα στη χούφτα. Δε χωρούν εύκολα μέσα σε διαμερίσματα.

Το χειμώνα ειδικά. Ασφυκτιούν. Βαριούνται γρήγορα. Χάνουν το ενδιαφέρον τους.

Κυλιούνται στα χαλιά. Χοροπηδάν στους καναπέδες. Τσιρίζουν δυνατά. Μαλώνουν μεταξύ τους. Εκλιπαρούν για λίγη προσοχή. Λίγη ένταση. Λίγη διασκέδαση!

ΚΑΝΕ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ.. ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Θα χρειαστείς : Μερικά ελεύθερα τετραγωνικά. Λίγο κουράγιο. Και… μπόλικη καλή διάθεση.

Με το ένα, με το δύο, με το τρία… το παιχνίδι ξεκινά!

1.Οι παράξενοι ταξιδιώτες. Περπατήστε ελεύθερα στο χώρο. Και σε κάθε συνάντησή σας με το παιδί, κάντε από έναν περίεργο χαιρετισμό. Τρίβοντας τη μύτη; Κλείνοντας το μάτι; Βγάζοντας τη γλώσσα; Αναφωνώντας μια συλλαβή; Χαιρετήστε ο ένας τον άλλον με τους πιο ευφάνταστους κι αστείους τρόπους! Η κίνηση, η δημιουργικότητα και τα πειράγματα θα αρχίσουν να.. σπάνε τον πάγο του χειμώνα!

2.Ο ζωντανός καθρέφτης. Σταθείτε ο ένας απέναντι από τον άλλον. Ανέλαβε εσύ το ρόλο του καθρέφτη και ζήτησε απ’ το παιδί να κάνει τον αντικατοπτρισμό σου. Δοκίμασε απλές και σύνθετες σωματικές κινήσεις αλλά και παράξενες γκριμάτσες.  Η παρατηρητικότητα, η οπτικοχωρική ικανότητα αλλά και η σωματογνωσία του θα ενισχυθούν ιδιαίτερα ενώ παράλληλα θα έχετε πολλές και ευχάριστες στιγμές μεταξύ σας!

3.Το μαγικό μαξιλάρι. Διαλέξτε ένα μικρό, ελαφρύ μαξιλαράκι. Έπειτα, προσπαθήστε να το πάρετε ο ένας απ’ τον άλλον. Μαγικά! Δίχως χέρια. Με το στόμα. Τα γόνατα. Τα ακροδάχτυλα των ποδιών. Κρατώντας δυο κουτάλες. Ή με όποιον άλλο τρόπο εσείς σκαρφιστείτε! Τα ζευγάρια  του παιχνιδιού θα πρέπει να αλλάζουν διαδοχικά ώστε όλοι να συμμετέχουν και ως κάτοχοι και ως διεκδικητές της πολυπόθητης μαξιλάρας!  Έτσι, μέσα από ένα πολύ ευχάριστο σωματικό παιχνίδι τα παιδιά θα εξασκηθούν στη διεκδίκηση, το μοίρασμα,  τα όρια αλλά και τον έλεγχο της επιθετικότητάς τους σε ασφαλές πλαίσιο.

4.Το κουβάρι της γιαγιάς. Δανειστείτε απ’ το ντουλάπι με τα ραφτικά της γιαγιάς ένα κουβάρι ή ένα μασούρι με κλωστή. Μπείτε στη σειρά. Ο πρώτος περπατά και ξετυλίγει το νήμα λέγοντας μια ιστορία. Σταματά μετά από λίγο. Ο επόμενος παίρνει στα χέρια το μαλλί και συνεχίζει το κουβάρι και την ιστορία απ’ το σημείο που την άφησε ο προηγούμενος. Στο τέλος της κλωστής θα έχετε : Μια όμορφη φανταστική διήγηση. Ένα καλλιτεχνικό έργο από νήμα στρωμένο στο πάτωμα. Παιδάκια πλουσιότερα σε φαντασία και λεκτική ευχέρεια. Και φυσικά.. πολλά χαμόγελα.

5.Το αλφαβητάρι των συναισθημάτων. Ξεκίνησε το παιχνίδι με απλές γκριμάτσες. Σε κάθε σου μορφασμό ζήτησε απ’ το παιδί να σου πει τι συναίσθημα εισπράττει απ’ τη φιγούρα σου. Συνέχισε προσεκτικά με ερωτήσεις του τύπου ‘τι αισθάνεται κάποιος όταν..;’ . Όταν παίρνει το πρωτοχρονιάτικο δώρο του ;  Όταν τρώει φακές ; Όταν φωνάζει δυνατά; Όταν του παίρνουν το παιχνίδι του; Τα παιδιά θα διδαχτούν απ’ την αλληλεπίδραση  πολλά κι ενδιαφέροντα πράγματα για τον εαυτό τους και τους  άλλους.  Ενώ.. οι απαντήσεις θα σου αποκαλύψουν πολλά μυστικά για τον υπέροχο συναισθηματικό τους κόσμο!

Χρύσα Βοζίκη, Ψυχολόγος-Εκπαιδευτικός